Nevoiaşii din Târgu Cărbuneşti, ajutaţi de norvegieni

Autorităţile locale de la Târgu Cărbuneşti au găzduit vineri o delegaţie de norvegieni din care a făcut parte şi viceprimarul orasului Kristiansand. Norvegienii sunt interesaţi să deschidă o fabrică de ciorapi din lână, care să creeze de locuri de muncă pentru populaţia defavorizată, fiind vizaţi în special romii. Numai din judeţul Gorj sunt 3000 de persoane care cerşesc în Norvegia. Delegaţia care a venit la Târgu Cărbuneşti a adus romilor haine, alimente şi aparatură electrocasnică.

Norvegienii sunt în discuţii cu autorităţile locale de la Târgu Cărbuneşti, iar acum intenţiile s-au concretizat. Mihai Negrea, cel care s-a ocupat în mod special de aducerea norvegienilor la Târgu Cărbuneşti, spune că norvegienii au o altă mentalitate în a ajuta romii. „Ţinem corespondenţa cu autorităţile de la Târgu Cărbuneşti de aproximativ şase luni, iar acum în sfârşit s-a materializat. Norvegienii au o altă mentalitate faţă de a românilor, consideră că trebuie făcuţi paşi mici, dar apăsaţi. Intenţia lor este să creeze câteva sute de locuri de muncă. Pun accent mare şi pe imaginea oraşului Târgu Cărbuneşti în Norvegia pentru că vor să aducă turişti de acolo”, a declarat Mihai Negrea.

Vineri norvegienii au înfiinţat o organizaţie neguvernamentală, care are ca scop reducerea numărului de cerşetori din Gorj. „Nu este pus accentul numai pe populaţia romă, ci şi pe persoanele defavorizate. Cine va vrea să găsească un loc de muncă va putea munci la Târgu Cărbuneşti, cei care nu vor pot să plece în altă parte. A fost semnat un ONG şi cred că prin intermediul acestei organizaţii care a venit în Târgu Cărbuneşti, romii vor câştiga mai mulţi bani la ei acasă decât dacă stau pe străzi, în frig şi cerşesc. Am făcut o statistică şi numai din Gorj în Norvegia erau la cerşit 3000 de romi, dintre care vreo 200 din Târgu Cărbuneşti”, a mai precizat Mihai Negrea.

Tot vineri s-a vizitat şi zona unde va funcţiona ţesătoria, fabrica de lână. Viceprimarul norvegian a spus ca salariile ar fi în jur de 350 - 400 de euro. Primarul oraşului Târgu Cărbuneşti, Mihai Mazilu, a lăudat aceasta iniţiativa a norvegienilor. „Este un lucru extraordinar că viceprimarul unui mare oraş din Norvegia a venit la noi. Vor să creeze locuri de muncă nu numai pentru populaţia de etnie romă, ci pentru toate persoanele defavorizate. Un om nu pleacă de drag de la el de acasă. În Norvegia sunt 5-6 luni de iarnă, iar romii îşi câştigă banii în condiţii inumane”, a declarat primarul Mazilu.

AJUTOARE

Norvegienii au adus cu ei şi foarte multe ajutoare pentru persoanele nevoiaşe. „Am adus alimente, haine, maşini de spălat, frigidere şi televizoare. În aceste zile vom merge să refacem un acoperiş şi o toaletă pentru o bătrână de 70 de ani, care n-are pe nimeni”, a declarat Mihai Negrea.

Galerie foto


Vizualizări: 402

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: