Căldărușe (SMEO): Se puteau închide porțile la CE Oltenia și anul acesta

Complexul Energetic Oltenia merge din pierdere în pierdere și nimeni nu contestă că, în lipsa ajutorului primit în acest an, compania risca insolvența. Și calculele din acest an prognozează pierderi de sute de milioane de lei la finalul acestui an, iar problemele au început să apară, susține sindicalistul Gabriel Căldărușe, încă de când se anunța că producătorul „duduie”. “Fără ajutor, închideam porțile și anul acesta”, a adăugat sindicalistul.

În ciuda asigurărilor că există planuri și strategii care să ducă cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România pe drumul cel bun, liderii de sindicat atrag din nou atenția că pierderile atârnă greu de gâtul companiei din Târgu Jiu. Trendul început de acum trei ani nu se va schimba nici la finalul lui 2020, când oficialii companiei au estimat pierderi uriașe, de ordinul sutelor de milioane de lei.

Liderul de sindicat Gabriel Căldărușe a subliniat că, în lipsa ajutorului primit în acest an în conturile companiei, CEO risca nu doar amendă, ci și să fie închis.  „Fără un ajutor din exterior, Complexul Energetic Oltenia nu ar mai fi supraviețuit. Și nu vorbesc de perioada care urmează. Se puteau închide porțile și anul acesta dacă nu se acordau acei 251 de milioane de euro. Asta nu poate să conteste nimeni. Dacă nu plăteam acele certificate, la sfârșitul lunii mai, imediat venea și amenda. Din bugetul companiei, lipseau 250 de milioane de euro. Și în 2018, când se spunea că duduie, erau pierderi. Am spus de atunci că merge rău. 2018, pierderi, 2019, pierderi masive. E clar că acest trend nu se va schimba”, a explicat sindicalistul.

În plus, Căldărușe nu este încrezător nici în planul de restructurare ce va ajunge pe masa celor de la Comisia Europeană. „Dacă prețul va crește cu 20% și prețul prognozat de vânzare a energiei va scădea cu 20%? Mi s-a spus că s-a luat totul în calcul în așa fel încât Complexul să poată funcționa. Există semne de întrebare în jurul acestui plan de 3,4 miliarde de euro. Cam o treime trebuie să fie contribuția Complexului Energetic Oltenia”, a mai spus Căldărușe, la Radio Impact.

Vizualizări: 2,785

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: