Pîrvulescu (FNME): O să fie o discriminare crasă

Îngrijorare în rândul minerilor și al energeticienilor din Complexul Energetic Oltenia. Din toamna anului viitor, cei care se vor pensiona riscă să fie discriminați. Concret, dacă vor ieși la pensie până la sfârșitul lunii august 2021, atunci se vor putea pensiona mai repede, însă, din septembrie, se va schimba din nou Legea Pensiilor, iar minerii și energeticienii riscă să se pensioneze mult mai târziu.

Problema a fost ridicată de sindicaliști și la întâlnirea din weekend la care a participat premierul Ludovic Orban. Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, a declarat că niciun partid nu a venit cu o soluție pentru angajații din producție care riscă să fie discriminați din toamna anului viitor.

“Din punct de vedere sindical, credeam că stânga sau dreapta vine cu o propunere. S-a făcut modificarea la legea 263, aceea cu condițiile deosebite, prin care fiecare coleg primește patru luni la an. La 1 septembrie, intră legea doamnei Olguța Vasilescu, în care nu mai e această prevedere. Eu mă așteptam ca unul sau altul să vină cu o propunere de modificare a noii legi, fiind și campanie electorală, dar uitați că nu a venit nimeni și s-ar putea să rămânem cu cerința și atât”, a spus Pîrvulescu, la Radio Infinit.

Acesta a adăugat că legea trebuie să fie modificată din nou. În caz contrar, foarte mulți mineri și energeticieni se vor trezi că nu se pot pensiona la 55 de ani așa cum fac alți colegi de-ai lor în prezent. „Să știe lumea că există o problemă și sindicatele au cerut să se rezolve. O să fie o discriminare foarte crasă. Va ieși un coleg la 31 august, la 55 de ani, dar de la 1 septembrie, ca să poți să ieși la pensie, va trebui să ai 57 de ani, ceea ce e o aberație. Nu trebuie decât să facă copy-paste la inițiativa de anul trecut, să o adauge peste legea care va intra în vigoare la 1 septembrie, anul viitor. Noi am spus de atunci că va fi o problemă. Noi, ca Federație, vom face inițiativa, dar domnii parlamentari sunt cei care modifică legea”, a mai spus liderul FNME.

Pentru că muncesc în condiții deosebite, minerii ies la pensie la 55 de ani în loc de 57 ca până acum. Legea se aplică până în august, anul viitor. Până atunci, se anunță mii de pensionări în rândul minerilor și energeticienilor pentru că este cunoscut faptul că media de vârstă în cadrul companiei depășește 50 de ani.

Vizualizări: 5,611

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: