Căldărușe (SMEO): Soluția pentru CE Oltenia nu este împrumutul

Un împrumut nu ar salva Complexul Energetic Oltenia decât în acest an. O spune sindicalistul Gabriel Căldărușe, care consideră că singura salvare a companiei stă, așa cum susține toată lumea, în aprobarea planului de restructurare încă analizat de oficialii Comisiei Europene. Liderul Sindicatului Mine Energie Oltenia nu vede soluția într-un nou împrumut, girat de stat.

Împrumutul este planul de rezervă la care s-ar fi gândit oficialii companiei în cazul în care nu va fi aprobat prea curând planul de restructurare și nu vor avea cu ce cumpăra certificatele de dioxid de carbon ca să se poată conforma până la finalul lunii viitoare.

Gabriel Căldărușe, președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, a declarat, la TV Sud, că împrumutul nu ar face decât să amâne inevitabilul, iar, la anul, problemele companiei să fie mult mai mari. “Singura soluție este de a primi ajutor de stat din partea statului român. Un împrumut nu va rezolva problema. Nu știu cu ce girăm, dar în momentul în care statul garantează un împrumut, statul e cel mai bun girant al oricărui împrumut. Când statul girează, e cel mai bun platnic. Oriunde în lume e așa, dar nu asta este soluția. Doar amânăm o problemă care va deveni mult mai gravă la anul, în ipoteza asta, aproape fără ieșire. Soluția este aprobarea planului de restructurare. Să vedem în ce formă. Și măsurile care trebuie luate după aceea”, a declarat Căldărușe.

Complexul Energetic Oltenia și-a asigurat o serie de bunuri pentru a încerca să acceseze încă un credit, cu care să cumpere certificatele de carbon de care are nevoie, dar și să acopere alte cheltuieli curente.

"Întrucât până la această dată Comisia Europeană nu a finalizat analiza în vederea aprobării Planului de restructurare, iar termenul limită de conformare a societății privind achiziționarea certificatelor de gaze cu efect de seră aferente anului 2020 este 30 aprilie 2021, mai puțin de 2 luni, se impune ca societatea să dispună de lichiditățile necesare achiziționării certificatelor de gaze cu efect de seră aferente anului 2020. În acest sens, pentru a nu afecta desfășurarea în condiții de siguranță tehnico-economice a activității de producere a energiei electrice și implicit a Sistemului Energetic Național, societatea trebuie să obțină un împrumut pentru acoperirea necesarului de lichidități aferente atât cheltuielilor cu certificatele de CO2, cât și a altor cheltuieli curente", se arată în anunțul postat pe site-ul de licitații publice.

Vizualizări: 3,679

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: