Burlan: Nu punem lacătul după 30 aprilie

“Nu punem lacătul după 30 aprilie. O să facem tot ce e omenește posibil să se salveze această companie”. O spune managerul Complexului Energetic Oltenia. Daniel Burlan a făcut această afirmație în contextul în care compania are o lună și jumătate la dispoziție ca să facă rost de certificatele de dioxid de carbon pentru a se putea conforma regulilor Uniunii Europene și pentru a putea funcționa și după 30 aprilie.

Pentru că întârzie răspunsul de la Comisia Europeană vizavi de programul de restructurare care ar însemna și un ajutor de stat în valoare de 241 de milioane de euro, bani prevăzuți deja în bugetul pe anul 2021, compania riscă să nu poată primi acest sprijin prea curând.

Așa că este nevoită să caute soluții. “Sunt prevăzute aceste sume pentru CEO în bugetul de stat. nu știu dacă statul își poate permite să zică: Ia, Complexule, plătește certificatele și vedem ce zice Comisia Europeană. Comisia Europeană ar putea să declanșeze și alte proceduri, de infrigement și așa mai departe. Avem un plan de rezervă pentru această problemă, nu un plan de rezervă pentru planul de restructurare. Noi, tot cu sprijinul statului, avem gândit și un alt mecanism care este un pic mai îndelungat, dar avem și un plan de rezervă pentru procurarea certificatelor de CO2 pentru conformarea anului 2020”, a transmis Daniel Burlan, directorul companiei.

O soluție ar fi să împrumute certificate de CO2 de la diverse firme și să le restituie după 30 aprilie, când prețurile ar mai putea scădea. În prezent, un certificat a ajuns să coste peste 40 de euro. „Vorbim chiar și de un împrumut de certificate de CO2 pentru că există companii care dețin certificate, care, cum au făcut în anii trecuți, ne pot împrumuta. Sunt purtătoare de un comision, dar s-ar putea, în același timp ca acest împrumut să fie mai ieftin decât achiziția. Trebuie să găsim soluții. Eu zic că nu punem lacătul după 30 aprilie. O să facem tot ce e omenește posibil să se salveze această companie”, a mai spus Burlan, la Gorj TV.

Vizualizări: 4,321

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: