Căldăruşe: Strategia energetică, opusă declaraţiilor ministrului

Preşedintele Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO), Gabriel Căldăruşe, a spus că strategia energetică este contrară declaraţiilor făcute de ministrul Energiei, Anton Anton, luna trecută la Turceni. Căldăruşe apreciază faptul că în strategie se vorbeşte despre energie pe cărbune până în 2050 şi despre realizarea unor noi capacităţi la Rovinari, dar critică faptul că nu sunt date termene.

Gabriel Căldăruşe susţine că nu va crede în cele spuse în proiectul de strategie energetică decât după ce acesta va trece de Parlament şi de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. „Să fie lege, să fie asumată de CSAT, să avem garanţia că va fi respectată. Ne-am păcălit de atâtea ori, cu tot felul de promisiuni, încât nu are rost să ne amăgim. După ce va trece de Parlament, vom putea spune că este un început“, a explicat Căldăruşe la TV Sud.

 Cărbune, până în 2050

Preşedintele SMEO spune că proiectul de strategie asigură un loc energiei pe cărbune până în 2050, chiar dacă ministrul Anton spunea altceva atunci când a fost în Gorj. „Acum o lună şi un pic, când a fost la Turceni, spunea că viitorul este al energiei pe gaz. Cred că şi-a dat seama de gafa făcută, a fost atunci o nemulţumire a tuturor gorjenilor, iar acum, în strategie, vine cu nişte lucruri diametral opuse. Se avansează anul 2050, cu 15 TWh anual“, a spus Căldăruşe.

Şi mai mult l-a uimit intenţia guvernanţilor de a construi noi capacităţi termoenergetice în Gorj. „Am văzut că vorbesc de acel grup de 600 MWh la Rovinari, dar drept este că nu s-a dat niciun termen. Oricum, se vorbeşte de 4.000 de noi locuri de muncă, ceea ce m-a mirat“, a spus Căldăruşe.

Potrivit proiectului de strategie, „construcţia unei capacităţi supracritice pe bază de lignit de 600 MW, care să intre în producţie după anul 2020, şi căreia să-i poată fi adăugată o capacitate de captare şi stocare a CO2 începând din 2035, este nu numai necesară, dar şi obligatorie pentru asigurarea compoziţiei mixului energetic cu un cost optim la nivel sistemic. Grupul va utiliza lignitul furnizat din carierele aflate în imediata vecinătate a obiectivului de investiţii“.

Pe perioada implementării proiectului ar urma să fie înfiinţate 4.000 de locuri de muncă, se arată în documentul aflat în dezbatere publică.

Vizualizări: 1,779

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: