Călinoiu: “Gorjul, predispus la inundaţii”. Andrei: “Nu cred ce spune Călinoiu”

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj Ion Călinoiu şi prefectul Liviu Andrei se contrazic din nou, de această dată pe tema inundaţiilor. În timp ce preşedintele Consiliului Judeţean crede că există pericolul ca anumite sectoare de apă să afecteze terenurile agricole şi gospodăriile oamenilor din cauză că nu s-au finalizat lucrările de regularizări ale râurilor, prefectul de Gorj nu vede acest risc. Ba mai mult, acesta este susţinut şi de directorul de la Ape Gorj, Teodor Popescu, acesta precizând încă de acum două săptămână că nu vor fi inundaţii. Nici primarii nu confirmă ipoteza inundaţiilor atrăgând atenţia că probleme ar putea fi chiar pe Jiu.

Ion Călinoiu şi-a amintit că nu s-au finalizat lucrările de regularizare ale râurilor, în mai multe zone existând riscul producerii inundaţiilor. Călinoiu dă drept exemplu lucrări chiar şi din 207. Râul Amaradia în zona localităţii Bustuchin, unde lucrările de regularizare au fost realizate doar pe jumătate, deşi au început în anul 2007; regularizarea-îndiguirea Râului Gilort pe tronsonul Târgu Cărbuneşti-Andreeşti, unde lucrarea trebuia terminată în anul 2011, până în prezent nerealizându-se lucrări de recalibrare pe o distanţă de <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />1,1 km şi consolidarea malului pe o porţiune de 2,2 km; regularizarea Râului Bistriţa pe porţiunea Gureni-Brădiceni, lucrare care s-a realizat în proporţie de 60%, deşi termenul de finalizare a fost depăşit, şi regularizarea Râului Şuşiţa pe sectorul de pod Ursaţi, pe direcţia Târgu Jiu-Drobeta Turnu Severin. La acestea lucrări se mai adaugă şi punerea în siguranţă la Priza cu barare Rovinari (construcţie hidrotehnică de tip stăvilar, situată pe Râul Jiu, în proximitatea localităţii Rovinari). Dispozitivul hidromecanic şi instalaţiile electrice aferente construcţiei nu au fost demarate, deşi contractul a fost semnat în luna noiembrie 2011. “Nerealizarea lucrărilor hidrotehnice la termenele şi condiţiile planificate creează premisele de insecuritate la adresa integrităţii terenurilor agricole şi a gospodăriilor individuale, adiacente sectoarelor de apă, vizate de investiţii, sectoarele arondate localităţilor: Bustuchin, Motru, Târgu Cărbuneşti, Andreeşti, Gureni, Brădiceni, Ursaţi, Rovinari, în eventualitatea riscului de producere a inundaţiilor. În majoritatea cazurilor întârzierea lucrărilor este justificată prin lipsa fondurilor”, a declarat Ion Călinoiu.

Călinoiu, contrazis de prefect şi de primari

Liviu Andrei, prefectul de Gorj, îl contrazice pe Călinoiu şi spune că nici o zonă din judeţ nu va fi afectată de inundaţii. “Nu cred ce spune Călinoiu. La nivelul judeţului nu sunt zone predispuse inundaţiilor. Nu ştiu să se fi început vreo lucrare de regularizare şi să nu fie finalizată”, a declarat Andrei. Deşi confirmă că investiţiile de acest gen nu au fost finalizate, primarii exclud ideea producerii inundaţiilor. “E adevărat că nu s-a finalizat lucrarea de regularizare a Râului Amaradia în zona localităţii Bustuchin din cauza lipsei fondurilor. Cred că banii au fost dirijaţi către localităţile din alte zone ale ţării unde au mai avut loc inundaţii. Nu cred că există risc de inundaţii la Bustuchin întrucât zăpada se topeşte încet. Mai degrabă Jiul ar putea pune probleme mai mari decât Amaradia”, a declarat Ion Ciocea, primarul comunei Bustuchin. Nici primarul de la Târgu Cărbuneşti nu se aşteaptă să aibă inundaţii la nivelul localităţii. “Fără nici un fel de discuţie lucrările trebuie continuate, însă nu cred că vom avea inundaţii majore. Dacă Gilortul îşi depăşeşte cota, doar vreo 10-12 hectare de teren ar fi afectate”, a declarat Mihai Mazilu, primarul oraşului Târgu Cărbuneşti.        

DEMERS

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj acuză Direcţia Regională de Ape Craiova de neglijenţă. “Reţeaua noastră de ape aduce venituri mari Craiovei şi cu toate acestea se neglijează finanţarea investiţiilor în judeţul Gorj. Voi interveni în mod oficial la Ministerul Mediului şi Pădurilor pentru ca investiţiile demarate să fie realizate”, a declarat Călinoiu. Prefectul spune că nu are nimic împotriva demersurilor pe care vrea să le facă preşedintele Consiliului Judeţean.

Vizualizări: 119

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: