Călinoiu o ia pe arătură vorbind despre tehnologii energetice

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, i-a şocat ieri pe directorii din energie prin uşurinţa cu care a lansat mesaje despre „pericole iminente” rezultate de la „fisuri şi segregări masive în masa de beton” a unor fundaţii, apărute „în a doua decadă a lunii august” etc. Consilierii judeţeni Tiberiu Trotea şi Corneliu Gârjoabă, ambii directori în complexurile energetice, l-au invitat pe Călinoiu să se informeze la complexuri, considerând periculos modul în care şeful CJ Gorj pleacă urechea la tot felul de „binevoitori”. Şi Ionel Manţog îi atrage atenţia lui Călinoiu că astfel de afirmaţii sunt de natură să prejudicieze grav imaginea unor societăţi comerciale, fapt de netolerat.

Iată o mostră din discursul panicard rostit de Ion Călinoiu la şedinţa de consiliu de ieri, la punctul „Diverse”: „Deja în cursul decadei a doua a lunii august, pe fondul nerespectării normelor de lucru de către subantreprenorul Sinergy SRL Bucureşti, la fundaţiile aferente ventilatoarelor de gaze de ardere de la instalaţia de desulfurare numărul şase şi la fundaţiile de la traseul de gaze de ardere al instalaţiei de desulfurare numărul patru au fost identificate fisuri şi segregări masive în masa de beton, asta ca urmare a nerespectării liniei tehnologice. Acest lucru prezintă un pericol iminent în perioada exploatării deoarece pot pune în pericol stabilitatea instalaţiilor şi echipamentelor, precum şi funcţionarea acestora”, a spus ieri Călinoiu, în speranţa că vorbele sale vor cutremura asistenţa.

Călinoiu şi-a mai exprimat îngrijorarea cu privire la posibila depăşire a unor termene de conformare la standardele de mediu europene. Călinoiu a prezentat şi o serie de date care să îi susţină îngrijorarea, multe dintre ele fiind din vremea când pesediştii conduceau complexurile energetice. De atunci au trecut însă doi ani în care s-a recuperat mult din timpul irosit de pesedişti, susţin actualii conducători ai complexurilor energetice.

Manţog: „Probabil a fost informat de vreun securist prost”

Directorul economic al CE Turceni, Ionel Manţog, a spus că termenii folosiţi „sunt prea complecşi pentru Călinoiu” şi că cel mai probabil acesta a dat citire unei note informative primite de la „un securist prost”, de teapa lui Răuţ.

Manţog a explicat că lucrările la care face referire Călinoiu sunt efectuate pe baza unui împrumut de la o bancă japoneză, care are consultanţi foarte stricţi şi serioşi şi care contrasemnează toate recepţiile. „Evident că la o lucrare atât de mare pot apărea deficienţe, dar toate au fost remediate pe măsura constatării lor. Călinoiu nu ştie despre ce vorbeşte şi nu face decât să prejudicieze prin afirmaţiile lui atât constructorul, cât şi complexul. Nicăieri în lume ceea ce face el nu ar fi tolerat”, a spus Manţog, care nu a precizat dacă există posibilitatea acţionării în judecată a lui Călinoiu.

În privinţa întârzierilor investiţiilor de mediu, Manţog îi recomandă lui Călinoiu să îi întrebe pe directorii pe care i-a susţinut în 2007-2008, când unele lucrări au stagnat, iar altele au fost contractate la valori uriaşe şi fără surse de finanţare, doar pentru ca unii să ia comisioane.

Trotea către Călinoiu: „Dacă dvs. sunteţi specialist, ne retragem noi”

„Cutremurat” a fost de vorbele lui Călinoiu în special consilierul judeţean Tiberiu Trotea, director general al CE Rovinari, care a avut o reacţie extrem de virulentă faţă de cele spuse de preşedintele CJ Gorj. Trotea a reacţionat ferm şi a punctat lucrurile în speranţa că şi cel care l-a provocat la discuţii a înţeles care este adevărul în privinţa investiţiilor în domeniul energetic. „Îmi pare rău că nu aţi pus materialul pe ordinea de zi şi dacă vrem o analiză corectă vă rog să-l puneţi pe ordinea de zi, nu la Diverse, ca să venim cu date fundamentate şi să nu mai vorbim din date puse la dispoziţie de anumiţi binevoitori, cu ghilimelele de rigoare, care aduc o imagine urâtă Gorjului. În loc să venim cu un sprijin, pentru că tot sistemul trece prin greutăţi, venim aici şi aruncăm cu tot felul de vorbe care nu sunt adevărate. Că se favorizează, că nu ştiu ce dracu se întâmplă pe acolo… Sunt organe ale statului, sesizaţi-le dacă aveţi asemenea elemente, aveţi în putere acest lucru. Nu venim aici şi doar aruncăm praf în ochii cetăţenilor pentru a dramatiza situaţia pentru a zice că nu ştim ce se întâmplă, suntem pieriţi şi aşa mai departe. Dacă dvs. sunteţi specialist, ne retragem noi, vă lăsăm şi cu asta gata”, a spus Trotea.

Şi consilierul judeţean PDL Corneliu Gârjoabă i-a spus lui Călinoiu că vorbeşte despre lucruri despre care nu are habar şi i-a recomandat să meargă la sediile complexurilor pentru a se informa corect. La rândul lui, consilierul PSD Ion Vulpe a spus că mult mai important ar fi să pună toată lumea umărul la rezolvarea problemelor din minerit şi energie, decât să aibă atitudini distructive.

Călinoiu a ţinut-o pe-a lui şi a cerut Consiliului Judeţean să ceară Ministerul Economiei un control la complexuri pe temele aduse de el în discuţie.

Vizualizări: 178

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: