EXCLUSIV: Angajaţii primăriei Schela şi-au dat demisia. Primarul se pensionează

Situaţie fără precedent pentru judeţul Gorj în comuna Schela. Toţi angajaţii primăriei şi-au anunţat intenţia de a nu mai lucra în administraţia publică locală. Salariaţii se plâng de lefurile de mizerie pe care le primesc şi vor să-şi găsească de lucru în sectorul privat. Primarul comunei, Aristide Şerbănescu, este de acord cu decizia subalternilor şi este şi el hotărât să renunţe la fotoliul de primar. Edilul şi-a rugat angajaţii să rămână la primărie până la 1 octombrie cu speranţa că poate se rezolvă ceva. Singurul care nu şi-a dat demisia a fost şoferul care lucrează pe microbuzul şcolii, pentru că s-a gândit la copiii care trebuie să meargă la şcoală.

Primăria comunei Schela este pe punctul de a fi închisă pentru că angajaţii au decis să-şi dea demisia. „Primăria Schela are 12 angajaţi, deşi în organigramă sunt trecute 17 posturi. Luni toţi salariaţii au venit la mine cu demisiile, pentru că nu vor să mai lucreze la primărie începând cu 15 septembrie. Eu i-au rugat să rămână măcar până la 1 octombrie poate s-o mai schimba ceva deşi nu cred. Eu îi înţeleg pentru că nu mai sunt bani şi lucrează pe nişte salarii de mizerie, dar asta este situaţia. Ce să facem altceva decât să punem lacătul pe primărie şi să plecăm acasă că altă soluţie nu este. În situaţia asta am ajuns”, susţine primarul din Schela.

Primarul vrea să iasă la pensie

Aristide Şerbănescu, aflat la cel de-al doilea mandat în fruntea comunei Schela, se alătură angajaţilor şi susţine că dacă aceştia vor pleca şi el va ieşi la pensie, iar în felul acesta pot pune liniştiţi lacătul pe primărie. „Ne ducem toţi în plata Domnului ce să facem. În felul ăsta nu mai putem continua. Angajaţii îşi caută de lucru în sectorul privat, intră în şomaj sau se apucă de agricultură că poate trăiesc mai bine decât din banii de la primărie. În ceea ce mă priveşte pe mine o să mă alătur lor că nu o să rămân singur în primărie, ce să fac să eliberez adeverinţe- Nu. O să plec acasă. O să îmi fac dosarul şi ies la pensie. Aici nu mai e de stat. Bani nu mai sunt, nu mai am fonduri pentru iluminatul public, pentru încălzirea şcolilor. La primăria Schela nu mai sunt bani. A falimentat şi aşa mai bine punem un lacăt mare cât plosca şi plecăm acasă. Să vină cine o vrea aici”.

„Plecăm acasă“

Angajaţii primăriei Schela sunt hotărâţi să plece din primărie pentru că după ce au rămas fără sporuri li s-a tăiat şi 25% din salariu. Cel mai mic salariu este de 460 de lei câştigat de un referent, iar cel mai mare de 1000 de lei, salariu primit de secretarul primăriei. Emilia Făiniş, contabila şefă a primărie nu-şi mai poate întreţine familia cu cei 900 de lei pe care îi primeşte lunar de la primărie. „Nu se mai poate. Ne-am dat toţi demisiile să plecăm acasă sau în altă parte. Eu am un salariu de mizerie şi responsabilitate foarte mare, semnez acte contabile, am copii la şcoală, să nu mai vorbesc de stresul şi de birocraţie din ziua de azi. Nu se merită să stăm la primărie să suportăm stres, nervi şi să fim umiliţi în felul ăsta Mai bine acasă sau ne căutăm de lucru în sectorul privat sau luăm ajutor social”. Nici secretarul primăriei, Florin Neamţu, nu o duce mai bine în administraţia locală. „Am două facultăţi, un master şi iau un salariu de 1000 de lei pe lună. Nu e posibil aşa ceva. Trebuie să ne deplasăm în interes de serviciu şi nu avem cu ce. Am lucrat 11 ani în primăria asta şi acum nu îmi mai pot permite să mai vin la serviciu. Avem rate, avem familie de întreţinut, aici avem responsabilitate, semnăm acte, iar pe banii ăştia nu vine nimeni. Am vorbit şi eu secretari de primării din alte ţării care câştigă de la 1500-2000 de euro pe lună în sus, iar la noi este o situaţie dramatică”. Inginera Ana Vâlceanu câştigă aproximativ 700 de lei şi are sarcini de serviciu pentru trei posturi. ”Nu mai stăm la primărie, o să plecăm. L-am anunţat pe domnul primar, ne-am dat demisia şi aşteptăm acum până la 1 octombrie că ne-a rugat dumnealui. E groaznic ce se întâmplă. Ne-au tăiat sporurile, ne-au luat 25% din salariu, iar acum am auzit că o să mai stăm câteva zile în fără plată. În această situaţie nu mai putem lucra. Plecăm acasă”.

Cel mai mic salariu este al unui referent care are primeşte aceiaşi bani ca însoţitorii persoanelor cu handicap.” Eu iau 460 de lei, am copii, rate  şi cum să mă întreţin cu banii ăştia. Mai bine iau ajutor social”, a declarat Ion Dijmărescu.

 „Am scos toţi angajaţii să facă curăţenie în curte, să cureţe aleile,  o să facă ordine şi prin birouri ca să predăm instituţia în regulă fără să avem probleme, punem lacătul pe ea să plecăm acasă toţi. Să se spele pe cap cu ea şi cu administraţia publică”

Primarul Aristide Şerbănescu.

Vizualizări: 396

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: