Biserică dată în judecată de viitorii enoriaşi. „Trag clopotniţa de pe geam“

O asociaţie de locatari din Târgu Jiu a chemat în instanţa biserica şi primăria din cauza construirii unui lăcaş de cult în apropierea blocurilor. Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că biserica va fi ridicată foarte aproape de imobile, iar liniştea publică va fi perturbată de slujbe şi înmormântări. Administratorul asociaţiei spune că va fi afectat şi spaţiul destinat parcărilor de reşedinţă şi gheenelor de gunoi. La rândul lor, reprezentanţii primăriei consideră că acest proces nu poate împiedica construirea bisericii, aprobată încă de anul trecut printr-o hotărâre de Consiliu Local.

Reprezentanţii Primăriei Târgu Jiu consideră acest proces ca fiind inutil deoarece autorizaţia de construcţie s-a emis în baza legii, parcurgându-se toate etapele premergătoare. Din acest motiv au cerut instanţei, ca la înfăţişarea din luna septembrie, să respingă solicitarea asociaţiei. “În urma unei hotărâri de Consiliu Local s-a dispus atribuirea în folosinţă gratuită a Parohiei SF. Ierarh Nifon a unei suprafeţe construibile de 704 mp. Parohia a obţinut autorizaţia de construcţie parcurgând toate etapele premergătoare şi ca atare biserica va fi ridicată”, a declarat Grigore Jianu, directorul Direcţiei Administraţiei Publice Locale.

Trag clopotniţa de pe balcon

Demararea lucrărilor de construcţie a unei biserici pe strada Aleea Plopilor din Târgu Jiu au devenit mărul discordiei dintre cetăţenii care locuiesc în zonă şi parohie. Oamenii nu acceptă ca lăcaşul de cult să fie ridicat între blocuri, la o distanţă foarte mică de imobilele lor. Pe lângă reprezentanţii lăcaşului de cult, locatarii învinuiesc şi primăria din cauza emiterii autorizaţiei de construcţie. Degenerarea situaţiei a făcut ca asociaţia să apeleze la instanţele de judecată pentru a rezolva problema. Astfel, ca Parohia Sfântului Ierarh Nifon împreună cu Primăria Târgu Jiu a fost dată în judecată de către Asociaţia de Locatari Nr.1 ANL. Cetăţenii cer instanţei să anuleze autorizaţia de construcţie a bisericii emisă la data de 4 aprilie 2010 de către Primăria Târgu Jiu din cauză că certificatul de urbanism s-a eliberat fără acordul vecinilor. “Atât autorizaţia de construcţie cât şi celelalte avize obţinute de parohie nu sunt legale deoarece este imposibilă construirea unei capele mortuare la nici 20 metri de balcoanele blocului 20A. Nu s-a respectat distanţa legală şi mi se pare ridicol ca o clopotniţă a unei biserici să poată fi trasă chiar şi din terasele locatarilor. În afară de asta pe spaţiul în litigiu se aflau pomi, gard viu şi o suprafaţă betonată pentru gheena de gunoi, investiţia fiind efortul asociaţiei de mai bine de 5 ani”, a declarat Cătălin Berca, administratorul Asociaţiei de Locatari Nr.1 ANL.

Biserica, avertizată de ITM

Asociaţia de locatari a reclamat biserica la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj din cauză că efectuase săpături pentru turnarea fundaţiei fără a avea locul împrejmuit, existând pericolul ca sănătatea copiilor, care se jucau în zonă, să fie afectată. “La sesizarea locatarilor am fost în zonă şi am aplicat un avertisment Parohiei Sfântului Ierarh Nifon impunându-i totodată măsura împrejmuirii locului. Reprezentanţii parohiei s-au conformat, iar la puţin timp după aceea zona a fost împrejmuită”, a declarat George Romanescu, inspector şef ITM Gorj.

Vizualizări: 883

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: