Călinoiu va avea "Zilele Judeţului" datorită votului PSD-PRM

Degeaba se plâng politicienii atunci când nu le convine de faptul că adversarii lor aflaţi la putere organizează diferite petreceri, simpozioane sau cine mai ştie ce din bani publici, că, atunci când e vorba de a şi vota contra, lucrurile stau cu totul altfel. Cu sprijinul PSD şi PRM, Ion Călinoiu a reuşit să impună proiectul de hotărâre prin care sunt create "Zilele Judeţului", adică vreun miliard de lei vechi duşi pe te miri ce.
 Atunci când s-a votat bugetul prin primăvară, aleşii gorjenilor au renunţat la unele manifestări culturale devenite tradiţionale pe motiv că nu sunt bani. Aşa a dispărut Festivalul Internaţional de Folclor cu care aleşii din fruntea trebii se tot lăudau că fac imagine judeţului, dar acum Festivalul e mort, în locul lui născându-se "Zilele Judeţului". Nu se simţea Judeţul bine dacă nu avea şi el paranghelia lui, dar şi mai bine se simt consilierii judeţeni ai PSD şi PRM Gorj, cei care au votat ieri pentru sărbătorirea, începând de anul acesta, a "Zilelor Judeţului", consilierii PDL şi PNL opunându-se proiectului respectiv de hotărâre. Aşadar, cu un vot în plus, oamenii lui Călinoiu i-au făcut "democratic" pe cei ai lui Manţog şi Morega, ultimii doi dând semnale publice evidente că nu agreează asemenea iniţiative într-un an de criză.

 Pe ce se toacă banii?

 Proiectul de hotărâre prezentat de preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, prevede cheltuieli de peste 123.000 de lei pentru sărbătorirea a 145 de ani de la înfiinţarea instituţiei. Banii ar urma să fie folosiţi realizarea unei statui a primului preşedinte al Consiliului Judeţean, Zamfir Pârăianu, lansări de carte, oferire de diplome, organizarea unui spectacol de teatru şi a unei sesiuni de comunicări ştiinţifice şi, în final, oferirea unei mese festive pentru câteva sute de persoane. 
 Mai la concret, Zilele Judeţului ar urma să înceapă pe 26 octombrie, într-o luni, la ora 9.00 cu vernisajul expoziţiei de carte "Administraţia gorjeană, trecut şi prezent", iar dacă vorbim de "trecut şi prezent", evident că în carte va fi vorba şi despre Ion Călinoiu, fost vicepreşedinte timp de 8 ani al Consiliului Judeţean şi preşedinte de vreo 5 ani al aceleiaşi instituţii. Cu ce rezultate? Mai greu de spus, deşi se lucreză la nişte drumuri prin judeţ despre care liberalii spun că sunt proaste şi scumpe şi despre care cu siguranţă aceştia vor mai vorbi în timp. La ora 10.00 în aceiaşi zi ar urma să fie o sesiune de comunicări ştiinţifice consacrate împlinirii a 75 de ani de ... lectură publică! Merită toţi banii treaba asta, mai ales că la prânz, la Târgu Cărbuneşti va fi inaugurat un Muzeu al Şesului, iar după trei ore va fi dezvelită şi statuia lui Pârăianu. 
 Statuia va fi pusă în sediul Consiliului Judeţean, la etajului II, ziua urmând să se încheie cu vernisajul salonului internaţional de fotografie şi cu acordarea de diplome şi distincţii de către Consiliul Judeţean. A doua zi, marţi, 27octombrie, la ora 9.00 va fi dezvelită o placă comemorativă cu componenţa primului Consiliul Judeţean, placă ce va fi pusă pe faţada Palatului Administrativ. Apoi ar mai fi o sesiune de comunicări ştiinţifice despre cei 115 ani de existenţă a Muzeului Gorjului şi lansarea a două cărţi, "Gorjul Cultural" şi "Protocoalele Consiliului Judeţean Gorj din secolul al XIX-lea". Seara va fi un spectacol de gală la teatru, iar a treia zi, şi ultima, de manifestări va începe cu vernisajul galeriei preşedinţilor Consiliului Judeţean. Vedeţi pe cineva atârnând în ramă? Dacă da, aflaţi că puţin mai târziu are loc şedinţa solemnă a Consiliului Judeţean, la care sunt invitaţi reprezentanţi de la Preşedinţie, Guvern, ministere, alte Consilii Judeţene, prefecţi, foşti şi actuali consilieri, primari, numai lume de lume, vreo 400 după cum s-a calculat pentru masa festivă de seara.

 Manţog i-a cerut lui Călinoiu decenţă

 Consilierii PDL şi PNL s-au opus folosirii fondurilor în acest sens, reprezentantul democrat-liberal Ionel Manţog menţionând în plenul şedinţei că programul respectiv nu ţine cont de realităţile economice ale momentului. "S-a anulat el balul de la Viena anul acesta şi asta nu pentru că nu ar fi avut bani, ci pentru că vremurile sunt cum sunt şi e nevoie de decenţă şi noi trebuie să dăm dovadă de aşa ceva", a menţionat Manţog, care a amintit că Ion Călinoiu tocmai a anunţat retragerea Consiliului Judeţean din Asociaţia de Fotbal Pandurii Târgu Jiu. "Am auzit declaraţiile publice cum că noi, Consiliul Judeţean, ne retragem finanţarea la Pandurii. Eu ştiu că, acolo, Consiliul este membru fondator şi cotizaţia de 500.000 de lei nu e cine ştie ce. Activitatea sportivă este un bun ambasador pentru Gorj, iar Consiliul Judeţean vrea acum o promovare prin plachete şi mese festive. Oricum, decizia de a nu mai finanţa Pandurii nu a fost votată în Consiliu", a menţionat Manţog.
 Preşedintele Ion Călinoiu a precizat că el nu a fost invitat la nicio şedinţă a conducerii clubului Pandurii şi din această cauză a anunţat public retragerea finanţării pentru echipa de fotbal. Călinoiu a propus, în schimb, modificarea proiectului de hotărâre pentru "Zilele Judeţului" prin plata unei sume de 500 de lei de către fiecare consilier pentru organizarea mesei festive. Propunerea respectivă a fost votată de cei 15 consilieri ai PSD şi de cei doi ai PRM, consilieri care au votat pentru întregul proiect de hotărâre, reprezentanţii PDL şi PNL opunându-se organizării unor astfel de manifestări.

 Argumentele pentru votul pro

 Ion Călinoiu şi-a convins colegii să voteze proiectul de hotărâre iniţiat de el pe considerentul că astfel judeţul va beneficia de vizibilitate în mass-media şi "brandul cultural" gorjenesc va putea fi făcut mult mai bine cunoscut. De fapt, dacă reproducem un fragment din expunerea de motive cu care au fost tromboniţi consilierii, veţi vedea că aleşii noştri formulează în scris nişte argumente pe care, oral, cu greu le-ar mai reproduce. "Prin organizarea anuală a acestui eveniment se doreşte totodată o promovare a judeţului Gorj la un nivel cât mai reprezentativ. Nu putem începe o transformare a comunităţilor urbane şi rurale din judeţul Gorj fără să cunoaştem, să protejăm şi să arătăm lumii întregi patrimoniul cultural şi potenţialul turistic pe care le-am moştenit. Prezenţa la acest eveniment a reprezentanţilor autorităţilor locale din toată ţara, a oamenilor de cultură, a societăţii civile, a mediului de afaceri, precum şi a celui academic, este dovada conlucrării tuturor factorilor implicaţi în dezvoltarea judeţului, dar marchează, în acelaşi timp răsunetul şi receptivitatea evenimentului nu doar la nivel local, conferind astfel credibilitate şi susţinere la nivelul administraţiei publice". Şi totuşi, dacă vine Mircea Geoană la aceste sărbători, mai ales că atunci vom fi în plină campanie pentru prezidenţiale, are cineva din PSD Gorj pregătită o lopăţică roşie sau candidatul trebuie să îşi caute din nou una pe la copii din parc?


Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: