Familia Creţan, îndoliată după moartea fiicei

Pentru soţii Creţan ziua de azi trebuia să fie una minunată, pe el îl cheamă Constantin, pe ea Ileana, dar în loc de urări de "La mulţi ani" primesc doar "sincere condoleanţe". Vasilica Olivia, fata lor de 13 ani, a încetat din viaţă, iar azi va fi luată de la morgă şi dusă la Rovinari pentru priveghi şi înmormântare. Poate fi ceva mai trist decât aşa ceva pentru o familie şi aşa greu încercată?
  Sediul Ligii "Miron Cozma" din Rovinari a fost transformat ieri în loc de priveghi pentru cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu fiicei de 13 ani a lui Constantin Creţan, decedată după o supradoză cu medicamente. Liga al cărei preşedinte este Creţan are sediul în centrul oraşului Rovinari, pe pereţii acesteia şi pe uşile de la intrare fiind lipite până acum afişe cu Miron Cozma, dar şi cu candidaţi ai Partidului România Mare. Afişele respective, inclusiv cele cu Miron Cozma au fost date ieri jos, în locul lor, la intrarea în sediul organizaţiei fiind pus un tablou în bernă cu fotografia adolescentei decedate. Locul în care tatăl său a investit puţinele economii pe care le avea pentru a lupta pentru drepturile celor mulţi şi săraci a devenit acum un spaţiu al durerii. 
 Din încăpere nu se mai aud "gândurile muncitoreşti", ci doar bocetele înecate într-o jale care stoarce lacrimi până şi unui om de genul lui Constantin Creţan. Bărbatul care în urmă cu un deceniu s-a luptat cu jandarmii la Costeşti şi Stoeneşti plânge acum, arătând că, până la urmă cu toţii suntem oameni şi avem sentimente. Vasilica Creţan a fost adusă marţi seara la spitalul judeţean de urgenţă din Târgu Jiu după ce a înghiţit mai multe medicamente de tip xiofor, folosite de tatăl său în tratamentul pentru diabet. Medicii au încercat timp de câteva ore să o resusciteze, însă miercuri în jurul orelor 2.00 au anunţat familia despre decesul Vasilicăi. 

 Durerea tatălui

 Constantin Creţan a fost prezent ieri la sediul Ligii împreună cu soţia şi cu alte rude ale sale, fostul lider sindical putând fi văzut de mai multe ori plângând în hohote. Acesta a declarat cu greu că o notă de şapte luată la teza de limba română, dar şi arestarea sa timp de trei ani pentru implicarea în mineriadele din 1999 au determinat-o pe fiica sa să îşi pună capăt zilelor. "Era afectată de condiţia mea, în primul rând. Ea învăţa foarte bine, a luat opt şi ceva aici la teză la Rovinari, iar cei de la Inspectoratul Şcolar, la recorectare, le-au tăiat la toţi din note şi ei i-au dat un şapte de care mie nu mi s-a plâns. Dar ştiu că datorită mie era traumatizată pentru că ştia că am stat în puşcărie nevinovat", a menţionat Creţan.

 Cozma a încremenit de durere

 Vestea nenorocirii era ieri pe buzele tuturor rovinărenilor, mai ales, la sediul Ligii venind oameni speriaţi de zvonul că şi soţia lui Creţan şi-ar fi pus capăt zilelor, ceea ce, evident, nu era adevărat. Liga a devenit însă loc de pelerinaj, soţii Creţan fiind căutaţi acolo pentru a primi condoleanţe de la concitadinii lor. Miron Cozma n-a ajuns încă la Rovinari, dar l-a sunat pe Constantin Creţan şi i-a transmis condoleanţe, fostul lider din Valea Jiului urmând să participe la înmormântarea Vasilicăi. "Ce poţi să-i spui unui părinte aflat într-o asemenea situaţie? Nici nu vreau să mă gândesc la aşa ceva. Sunt absolut şocat de ceea ce i s-a putut întâmpla lui Costică Creţan. Este absolut incredibil, nu-mi vine să cred nici mie nici soţiei mele Monica. Suntem fără cuvinte, am aflat de marţi despre incident şi apoi dimineaţa am văzut la televizor că fata a murit. Este uluitor. Făcusem demersuri pentru a o aduce pe Vasilica la un spital din capitală, dar de la Târgu Jiu nu i-au dat drumul pe considerentul că era netransportabilă. Poate că dacă ar fi fost în Bucureşti ar mai fi avut o şansă, aşa nu ştiu ce să spun", ne-a precizat Cozma

 Plânsete şi regrete la şcoală

 Banca în care Vasilica a venit în ultimii ani la şcoală este de ieri goală. În locul fetei care muncea pentru note cât mai mari acum se află nişte flori şi câteva lumânări aprinse de colegii care ieri au plâns-o toată ziua. Fetele care au văzut-o pentru ultima dată în viaţă nu au ezitat să povestească durerea colegei lor. "Vomita într-una atunci când am văzut-o eu. Eram la ea acasă şi mi se plânsese de nota de şapte pe care o luase la teza de la română. Nu am putut vorbi prea mult cu ea pentru că o durea burta. A venit tatăl ei şi i-a spus că îi este rău, ia făcut un ceai, iar eu am plecat la şcoală. Apoi am auzit că este la spital în stare gravă şi nu-mi venea să cred", ne-a mărturisit o colegă. 
 Vasilica o avea ca dirigintă pe Simona Măciucă, un dascăl care ieri a plâns la una cu elevii săi la aflarea teribilei veşti. Diriginta de-a şaptea (clasa, nu nota!) s-a declarat şocată de evoluţia cazului, mai ales că fata nu i se plânsese de nota pe care o considera prea mică. "Nu a părut că este atât de afectată pentru a apela la gestul acesta. Noi, adulţii, avem tendinţa de a le face observaţii copiilor că pot mai mult. Nu exagerez dacă spun că era cea mai inteligentă din clasă, dar mie nu mi s-a părut afectată de nota de la teză. Eu una nu i-am prea certat, acasă nu ştiu ce s-a întâmplat. De altfel, luni a fost la clasă şi nu a spus de eventuale discuţii, iar marţi am văzut că lipseşte şi copii mi-au spus că îi este rău. Mi-au spus că a vomitat şi apoi am auzit că este la spital pentru ca, de dimineaţă, să primim această veste cumplită", spunea diriginta.

 Sfatul psihologului

 Aseară, la spitalul din Târgu Jiu a mai ajuns o tânără de 14 ani care, din primele informaţii, a înghiţi pastile pentru a-şi pune capăt zilelor. Motivul nu era cunoscut foarte bine, fapt pentru care nici nu-l prezentăm în acest moment, adolescenta având şanse de supravieţuire, după primele observaţii medicale. După toate aceste păţanii rămâne însă întrebarea dacă astfel de situaţii pot fi evitate. Psihologul Maria Tomescu de la asociaţia SOS Copii Gorjului ne-a spus că DA, dar cu anumite condiţii. "Aş ruga părinţii să nu mai preseze copii pentru obţinerea de note mari. Sistemul emoţional al acestora este fragil mai ales la asemenea vârste, iar copii încearcă să demonstreze că dacă nu au putut să aibă puterea dobândirii cunoştinţelor pot să compenseze printr-un astfel de gest extrem. Nu am putut să învăţ, dar pot să fac un lucru extraordinar, cam aşa gândesc ei şi asta spune psihologul. Sfatul meu este să fie lăsat copilul să facă atât cât poate. Atunci când se exagerează din partea parintelui se poate ajunge la situaţii din acestea extreme, deşi nu ştiu dacă e cazul aici despre aşa ceva", spune psihologul.
 Trupul neînsufleţit al Vasilicăi Creţan se află până azi la morga spitalului judeţean de urgenţă Târgu Jiu, când medicii îi vor face necropsia pentru a stabili cauzele morţii. Sicriul cu fiica lui Creţan va fi adus apoi la Rovinari, la sediul Ligii Miron Cozma, sediu aflat în apropierea apartamentului familiei, data înmormântării nefiind încă stabilită cu precizie.


Vizualizări: 2,338

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: