Făget, acuzat de Manţog că ar face afaceri cu Călinoiu

Fostul preşedinte al PDL Gorj, Ionel Manţog, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că mai mulţi primari din judeţ ar fi fost îndemnaţi de şeful Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, să apeleze la o firmă de consultanţă care ar aparţine fostului şef al SRI din judeţ, col (r) Ion Făget. Evident că Ion Călinoiu neagă, fostul ofiţer de informaţii fiind mai greu de contactat pentru a comenta şi lămuri lucrurile, el preferând discreţia de fiecare dată când politicienii sau ziariştii au pus tunurile pe el.

Manţog a precizat că primarii ar fi fost chemaţi de Călinoiu la o şedinţă la Consiliul Judeţean şi acolo ar fi fost îndemnaţi să realizeze proiecte prin firma de consultanţă ce ar aparţine fostului şef al SRI Gorj, firmă al cărei nume nu a fost însă precizat. Democrat-liberalul l-a vizat prin declaraţia sa pe preşedintele PSD, Mircea Geoană, care, în timpul vizitei făcute vineri în judeţ l-a acuzat că ar fi un "nod al unui grup de interese cu dimensiune necunoscută".
 "Somez pe oricine, şi pe Geoană şi pe oricine, dacă ştie de vreun grăunte de grup de interese în care să fie implicat Manţog, vreun embrion ceva, să îl facă public. Domnul Geoană să se uite că ieri domnul preşedinte Călinoiu a chemat primarii şi i-a pus în faţa domnului securist Făget, care are firmă de consultanţă, şi le-a ordonat să facă proiectele prin firma de consultanţă a lui Făget. Şi dacă vreţi să le dau în fiecare zi câte un exemplu o să le dau sute de exemple", a mai spus Manţog.

Călinoiu neagă

Ion Călinoiu a respins acuzaţiile respective, declarând că nu ştie dacă fostul colonel SRI are vreo astfel de firmă de consultanţă şi dacă aceasta a fost prezentată în cadrul Consiliului Judeţean. "Vin zeci de firme care să îşi prezinte oferta pentru că asta trebuie să-i preocupe pe toţi primarii, să facă proiecte viabile. Habar n-am ce firmă are Făget, dar ştiu că au fost câţiva primari vineri la o întâlnire. A fost o solicitare pentru consultanţă, i-am băgat într-una din sălile de şedinţe şi am plecat că era domnul Geoană în vizită la noi. Manţog să-şi vadă de treaba lui că eu n-am nici în clin nici în mânecă cu cine vine să-şi prezinte ofertele. El mai bine ar explica cum de s-a ales praful de drumul pe care exploatarea minieră de la Motru l-a făcut între Ploştina şi Miculeşti, unde sunt alunecări de teren. El era director la SNLO atunci când au început lucrările. Era mare atunci în minerit şi e mare şi acum, mai bine să vorbească în gând că ne face judeţul de râs", a menţionat "gorjeanul" Ion Călinoiu, originar şi el de pe meleaguri vâlcene.
 Printre participanţii la şedinţa cu pricina s-a numărat şi edilul din Jupâneşti, Petre Guşiţă nestând însă la şedinţa de la Consiliul Judeţean pe motiv că nu era interesat de prezentarea care se făcea. "Nu ştiu ce firmă de consultanţă era pentru că eu am stat puţin de tot acolo. Am văzut cam ce spun ei, mi-am dat seama că nu mă priveşte ce se discuta şi am plecat, nu am mai rămas, dar nu ştiu a cui era firma, dacă era sau nu cine spuneţi dumneavoastră că era. Nu ştiu eu lucrurile astea", afirmă edilul.
 Ion Făget a fost şef al SRI Gorj până în 2006, când a fost pensionat în urma unui scandal de poliţie politică. El şi-a deschis ulterior o firmă de pază şi protecţie, cu care asigură paza la diferite unităţi din minerit şi energie, dar şi la Spitalul Judeţean Târgu Jiu. Contractele respective au fost atribuite firmei sale, Signovince SRL, în perioada în care unităţile respective erau conduse de directori liberali, Făget fiind finul liderului PNL Gorj, Dan Ilie Morega. 

Vizualizări: 226

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: