Anchetă anticorupţie pentru o pagubă de 20 de milioane de lei

Într-o perioadă în care mineritul are nevoie de bani mai ceva ca termocentrala de cărbune, actualii şefi din sistem s-au decis şi ei să pună piciorul în prag şi să le ceară organelor de anchetă să clarifice nişte lucruri pentru care foştii şefi pot fi consideraţi oricând măcar penali, dacă nu şi gropari ai unităţii pe care au condus-o până la finele lui 2008. Fosta conducere a Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia a fost reclamată la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru producerea unui presupus prejudiciu de circa 20 de milioane de lei prin încheierea unor contracte de cesionare a creanţelor către o firmă privată, firmă care nu este alta decât faimoasa "Best".
 Actuala conducere a SNLO a depus în acest sens o plângere la DNA la începutul lunii, contractele incriminate, în număr de 7, fiind încheiate cu Best Recuperare Creanţe SRL. Directorul general Daniel Burlan s-a ferit ca dracu de tămâie să vorbească despre plângerea respectivă, deşi chiar el a semnat hârtiile, acesta având oricum de rezolvat zilele acestea probleme mult mai grele. Hârtia trimisă de Burlan la DNA este datată 8 mai şi, surprinzător, printre cele 7 contracte parafate de predecesorul său Eugen Davidoiu cu Best nu se regăsesc şi cele două prezentate de Pandurul în urmă cu puţin timp, semn că mai e loc de "îmbunătăţiri" la plângerea trimisă spre procurorii anticorupţie. În plus, cam în aceiaşi perioadă în care Burlan trimitea plângerea la DNA lua drumul Bucureştiului şi Eugen Davidoiu, dar nu pentru a răspunde la vreo întrebare a procurorilor, ci doar pentru că se transferase la Inspecţia în Construcţii, el fiind de profesie inginer constructor.
 Contractele respective au fost încheiate în toamna anului trecut şi au permis firmei private să recupereze sume de bani de la diferite termocentrale din ţară contra unor comisioane pe care a avut dreptul să şi le stabilească singură, fără implicarea conducerii de atunci a SNLO sau a termocentralelor care înregistrau datorii. Actuala conducere a SNLO menţionează în plângerea depusă la DNA că societatea ar fi putut să îşi recupereze singură restanţele, mai ales că Best Recuperare Creanţe a încasat 2,3 milioane de lei de la termocentralele din Arad şi Braşov, precum şi de la regia de apă grea din Drobeta Turnu Severin, banii nefiind viraţi însă în conturile Societăţii Lignitului. 

 Semnăturile lui Davidoiu au generat pierderi uriaşe

 Conducerea SNLO se plânge de faptul că prin contractele respective societatea şi-a diminuat singură şansele de a încasa restanţele de la beneficiari, firma privată având, în schimb, posibilitatea să practice "onorarii exorbitante". "Este evident că semnatarii contractelor de cesiune au încheiat aceste contracte cu o societate fără experienţă în domeniu şi cu un capital social de 200 de lei, pentru a favoriza pe cesionar, SC Best Recuperare Creanţe SRL, care ar reţine sumele obţinute din actualizarea creanţei, iar SNL Oltenia nu ar obţine niciun beneficiu real, ci, din contră, şi-ar micşora valoarea creanţei prin fracţionarea şi eşalonarea în timp a plăţilor", se menţionează în plângerea depusă la DNA.
 Conform documentului respectiv, prejudiciul de 20 de milioane de lei este format din suma de 2,3 milioane încasată de la termocentrale şi nevirată la SNLO şi din peste 17 milioane care reprezintă penalităţi de întârziere pe care SNLO le putea încasa dacă nu cesiona creanţele către firma privată. În plângerea de la DNA, conducerea SNLO menţionează că CET Arad şi-a achitat datoriile faţă de Societatea Lignitului, dar are conturile blocate de către Best Recuperare Creanţe, care a dorit să recupereze datoriile în baza contractului de cesiune de creanţe.
 SNLO are în prezent circa 9500 de angajaţi şi se pregăteşte să îşi trimită personalul în şomaj tehnic între 15 iunie şi 15 iulie din cauza problemelor cu care se confruntă. Societatea are de încasat peste 300 de milioane de lei de la diferite termocentrale din ţară, problemele respective urmând să fie discutate la sfârşitul săptămânii cu miniştrii Adriean Videanu şi Gheorghe Pogea, aşteptaţi la Târgu Jiu într-o vizită oficială.


Vizualizări: 179

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: