Cancelar turc şi prim-ministru neamţ!

Crin Antonescu a luat-o razna! Nici n-a apucat Băsescu să spună că după al doilea tur de scrutin îşi doreşte o alianţă de dreapta formată din PD-L şi PNL că el s-a şi repezit să răspundă că nu vrea. Refuzul instantaneu nu are la bază vreo antipatie legată de PD-L ci, aşa cum mărturiseşte chiar Antonescu, ura faţă de Băsescu. Liberalul a lăsat să se înţeleagă că o asemenea alianţă s-ar putea face doar peste cadavrul său. De parcă în partidul lui Patriciu aspirantul la Cotroceni ar avea ultimul cuvânt! Se pare că-i prieşte amantlâcul cu PSD din moment ce refuză cealaltă alternativă.

În ciuda vechilor şi bătrânilor liberali care nu au uitat nici cum i-au  fugărit „strămoşii” PSD-ului, comunişti mai vechi sau actuali, nici cum rudele lor au putrezit în puşcăriile comuniste, nici cum li s-a luat şi aerul pe care-l respirau, Antonescu se comportă de parcă ar fi el proprietarul partidului. Rămâi frate cu Geoană, ca să nu fii tu singurul bătut!  Bineînţeles că la noile consultări de la Cotroceni iar s-au dus în tandem cu placa lor preferată, Iohannis prim-ministru. Când o fi în Germania cancelar turc atunci va fi şi în România prim-ministru neamţ. Asta aşa ca să fim în ton cu obiceiurile europene!

Cred că marele avantaj al lui Băsescu este acela că măcar cu el nu te plictiseşti. Dacă unul ca Geoană sau Antonescu ar ajunge preşedinte presa ar rămâne fără subiecte. Cu primul am avea un fel de comici vestici ai prostiei şi ne-am obişnui repede cu gafele lui economice. Antonescu, la cât de puţine idei exprimă s-ar plictisi el însuşi şi ar pleca la coafor să-şi schimbe culoarea părului ca să-i treacă blazarea. În ultimii 5 ani ai preşedinţiei lui Băsescu, toate deconturile s-au făcut pe o singură direcţie. PNL-ul zice că avut cel mai performant guvern şi preşedintele este de vină pentru tot ce nu merge, fără să amintească faptul că guvernul lor a fost numit de Băsescu şi a guvernat sub Băsescu. Guvernul din care a făcut parte şi PSD-ul până mai alaltăieri a fost bun în opinia lui Geoană doar până a ieşit el de la guvernare! Toate partidele, inclusiv UDMR, se mândresc că în ultimii 5 ani România a făcut progrese remarcabile, dar uită să spună că  preşedintele se numeşte Traian Băsescu.

Reproşurile lui Băsescu pentru partide nu se referă la ce au făcut cât au stat la guvernare, ci la ce n-au făcut cât au stat la guvernare.  Contracandidaţii săi sunt desfiguraţi de furie pentru că nu înţeleg de ce electoratul vrea să-i mai dea încă un mandat. Simplu! Pentru că oferta pe care au scos-o la înaintare partidele politice este jalnică. În acest caz alegătorii ce ar trebui să facă? Chiar dacă au propriile lor nemulţumiri faţă de Băsescu îl aleg, pentru că altul mai bun nu e pe piaţă. Furia şi înveninarea cu care îl atacă în toată media are efecte inverse. Nicăieri în lume televiziunile nu fac agenda guvernelor sau a preşedinţilor, ci invers. La noi e ca la nimeni şi este suficient să te uiţi câteva minute pe două, trei televiziuni şi te lămureşti. Într-o ţară democratică, patronii trusturilor media nu fac şi alte afaceri pentru că le este interzis prin lege. La noi, de la petrol la imobiliare şi de la energie la brutărie este permis orice. În acest fel, credibilitatea mogulilor din presă este sub zero dacă avem în vedere că îşi folosesc trusturile pentru a obţine supremaţia în politică sau şantajul în afaceri. Patronii media şi acţionarii trusturilor par că au altă Românie decât a noastră.

Până când miniştrii guvernelor nu vor sta în cabinet să lucreze la proiecte şi legi şi se vor complace să-şi petreacă mandatele  în studiourile TV ale mogulilor, ţara asta va fi tot aşa cum este acum indiferent cine o va conduce. Deocamdată Băsescu este singurul căruia televiziunile nu-i fac agenda ci invers, fapt pentru care contracandidaţii săi au turbat. Uitaţi-vă la Geoană şi Antonescu cum se gudură la uşile studiourilor numai să apară la televizor şi veţi vedea care este diferenţa!

Vizualizări: 93

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: