Când se plantează cartofii pentru a avea o cultură bogată!

Cartofii pot fi cultivați în majoritatea tipurilor de sol, cu condiția să aibă soare. Pot fi cultivați chiar și în ghivece, pe o terasă, dacă nu aveți o zonă de teren deschis.

Cartofii sunt relativ ușor de îngrijit, ceea ce îi face o legumă perfectă pentru începători. Există o mare varietate de cartofi pe care îi puteți cultiva, de la soiuri timpurii cu creștere rapidă, care oferă cartofi noi vara, până la culturi principale pentru lunile de iarnă. Cu o anumită planificare bine gândită, puteți să recoltați și să vă bucurați de cartofi din iunie până de Crăciun.

Perioadele de plantare a cartofilor sunt la începutul primăverii, în jurul lunilor martie și aprilie. Totuși, se pare că cel mai bun moment pentru plantare depinde în mare măsură de clima fiecărui loc. Astfel, în zonele calde, unde iarna este mai blândă, se pot planta cartofi în ultimele săptămâni de iarnă, în timp ce în locurile foarte reci sau înghețate acest lucru nu este posibil, fiind necesară o temperatura ridicată.

Cartofii nu sunt plante rezistente, așa că, în general, deși se plantează primăvara, de la mijlocul lunii martie până la sfârșitul lunii aprilie, pot fi recoltați între lunile iunie și octombrie. 

Unele soiuri de cartofi pot fi încolțiți începând din luna martie. Pentru a face acest lucru, nu trebuie decât să puneți tuberculii într-o tavă deschisă și să îi așezați într-un loc întunecat. Timpul de încolțire scade pe măsură ce crește temperatura, 10 – 15 °C fiind ideală. Apoi plantele de cartof pot fi așezate într-un pământ aerat, fără buruieni, în aprilie, după trei-șase săptămâni de încolțire, când vremea este blândă și uscată. Cartofii apreciază prezența potasiului în sol, care poate fi adăugat sub formă de îngrășământ granular sau prin îngroparea în sol a frunzelor de busuioc.

Vizualizări: 51,715

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: