De ce s-ar putea distruge producția de mere din România!

În ultimele decenii sectorul pomicol din România a fost într-un declin continuu. Pomicultorii sunt deja îngrijorați pentru producția din acest an din cauza vremii foarte calde din luna februarie.

În acest an s-ar putea asista la distrugerea producției de mere din România. Statistica ultimilor ani este una alarmantă, iar declinul este evident în zona pomicolă. 

Căldurile din luna februarie, precum și prognoza pentru martie care anunță valori termice peste media anuală, au ca efect înmugurirea pomilor, iar producătorii se tem că lucrurile nu vor rămâne așa, mai ales la început de aprilie, când, în mod normal, mai apar perioade de îngheț. Pe lângă îngheț, producătorii se plâng și de cantitățile mici de apă acumulate în sol, ca urmare a secetei de anul trecut, precum și lipsa precipitațiilor din acest început de an.

Unul din efectele încălzirilor din ultima perioadă este apariția dăunătorilor, iar în cazul pomilor fructiferi, ar putea însemna o adevărată tragedie, stricând toate culturile din acest an. De altfel, alerta dată de pomicultori pune în gardă autoritățile, iar acestea încearcă să găsească soluții pentru a nu periclita întregul bazin pomicol.

România și-a cam pierdut calitatea de competitor în Europa, iar principalii producători de mere sunt Italia și Franța dar mai ales Polonia, care, datorită celei mai mari suprafețe de livezi din Uniunea Europeană și a rezultatelor de invidiat la export, este numită „Livada Europei”. Cel mai mare bazin pomicol românesc este Voinești, iar producătorii se tem că temperaturile ridicate din această perioadă, care au dus la înmugurirea pomilor, ar putea face prăpăd în aprilie.

Vizualizări: 1,710

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: