Când se poate înființa o nouă cultură de căpșuni!

Înființarea unei plantații de căpșun poate fi realizată în diferite perioade, dar și prin diferite metode. De calitatea lucrărilor efectuate înainte, dar și în timpul plantării depind recoltele ce urmează a fi obținute.

Pe măsură ce îmbătrânesc, plantele devin mai sensibile la boli şi dăunători, iar terenul este invadat de buruieni, de aceea este important de respectat o anumită perioadă de plantare a căpșunului.

Nu se recomandă înființarea plantațiilor de căpșun după: cartofi, tomate, floarea-soarelui, rapiță, vinete, ardei, ceapă, castraveți, usturoi. După aceste culturi pot rămâne nematozi (viermi pentru care căpșunul este gazdă intermediară) sau unele boli comune așa ca verticilioza și fitoftoroza.

Plantațiile multianuale de căpșun pot fi înființate toamna, primăvara devreme sau vara, dar neapărat în apropierea unei surse de apă pentru irigare. 

Căpșunul se plantează toamna din septembrie până la mijlocul lunii octombrie, iar primăvara în lunile martie-aprilie. Plantarea de primăvară e indicată în cazul când toamnele sunt secetoase sau din alte motive (este riscantă deoarece la scurt timp se înregistrează temperaturi ridicate și perioade secetoase, care împiedică dezvoltarea plantelor).

Plantarea de vară a căpșunului – în regiunile mai reci și mai umede se poate face plantarea de vară, între 15 iulie și 15 august, cu stoloni refrigerați sau recoltați direct din câmp.

Materialul săditor se transportă la locul plantării cât mai repede posibil, pentru a evita deshidratarea plantelor, și se depozitează în spații umbrite și răcoroase.

Înainte de plantare, stolonii se fasonează și se mocirlesc. La fasonare prin tăiere se elimină frunzele inutile (se păstrează 2-3 frunze mai sănătoase, situate central), resturile de filamente și se scurtează vârfurile rădăcinilor, dacă depășesc lungimea de 20 cm.

Mugurele central trebuie sa fie sănătos și bine dezvoltat, sistemul radicular cu lungimea de 10-20 cm, format minim din 5-7 rădăcini principale sănătoase care asigură o bună fixare a plantei în sol.

La plantare rădăcinile se introduc mai adânc în groapă, după care se ridică în sus astfel încât să revină în poziție verticală, fără a se îndoi. Coletul și mugurele central trebuie să se afle la nivelul solului, în caz contrar plantele se dezvoltă rău.

Galerie foto




Vizualizări: 7,152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: