Când şi cum plantăm seminţele de flori perene

Florile perene sunt cele care, odată plantate, rezistă în gradină ani la rând fără să fie nevoie de replantare. Zambilele, narcisele, lalelele, bujorii, crizantemele se înscriu în această categorie şi înfrumuseţează orice curte sau balcon.

Seminţele de flori perene se plantează primăvara sau la finalul toamnei. Dacă le plantăm primăvara plantele au suficient timp să prindă putere pe timpul verii şi să reziste apoi cu bine iarna sub stratul de zăpadă. Dacă le plantăm toamna seminţele de flori perene rămân inactive pe parcursul iernii şi vor începe să crească odată cu sosirea primăverii.

ATENŢIE! Seminţele de flori nu se plantează niciodată direct în grădină, ci se plantează în răsadniţe – recipiente speciale care se găsesc în magazinele de grădinărit, care au înăuntru un amestec de pământ special pentru răsaduri. Pentru răsadniţe nu se foloseşte niciodată pământ din propria grădină, ci un amestec special cu o compoziţie hrănitoare pentru seminţe.

Şi seminţele necesită o pregătire prealabilă pentru plantare, prin udarea lor înainte de a fi puse în pământ. Acestea se aşază într-un recipient în care se adaugă câte puţină apă călduţă şi se amestecă pentru a se umezi uniform. După umezire seminţele se lasă puţin la uscat şi abia apoi vor fi plantate.

Răsadniţele sunt special concepute pentru a permite udarea din abundenţă şi trebuie să permită drenajul solului, deci trebuie să aibă găuri în partea inferioară cu dublu rol, să preia apa din udare, dar şi să menţină umiditatea constantă. Sub răsadniţe trebuie aşezate tăviţe care să acumuleze apa şi cu ajutorul cărora răsadurile se hidratează permanent punând apă în tăviţe după ce au răsărit şi lăsând atunci plantele să ia câtă apă au nevoie.

După ce seminţele germinează şi apar primii lăstari, recipientele se lasă descoperite şi se aşază într-un loc cu multă lumină şi cu o temperatură cuprinsă între 15 si 24 de grade Celsius. Răsadurile se udă o dată la 2-3 zile cu apă putina sau apa se pune direct în tavită. Se păstrează în interior la lumină şi la temperatura de 15-24 de grade timp de circa 2 luni, până plantele devin suficient de viguroase, şi apoi se mută în grădină. Este de preferat să muţi răsadurile afară cu 10 zile înainte de mutarea lor în solul din grădină, pentru ca planta să se acomodeze la condiţiile exterioare.

Vizualizări: 2,611

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: