Cum să îngrijim trandafirii primăvara

Pentru a avea flori frumoase şi bogate, trandafirii au nevoie de îngrijiri speciale odată cu venirea primăverii. Specialiştii susţin că ei trebuie tăiaţi în luna martie, după ce apar primii muguri roşiatici pe crenguţe.

La început de martie, când temperaturile încep să crească, pe crengile trandafirilor de grădină apar primii muguri. Odată cu apariţia acestora este necesară îndepărtarea crengilor bolnave, uscate sau înnegrite de gerul iernii. „Se taie ramurile prea subţiri şi se lasă cele mai viguroase, pe care se vor dezvolta crenguţe noi cu flori. Pentru o tăiere corectă se lasă tulpinile cu doi centimetri sub partea bolnavă şi se verifică să aibă măduva albă şi sănătoasă. Totodată, se lasă câte patru sau cinci muguri pe fiecare creangă şi se taie restul. Fiecare tăietură se face cu 10 mm deasupra ultimului mugur sau lăstar, iar lăstarul din vârf trebuie să fie orientat spre exteriorul plantei, în timp ce tăietura trebuie să fie oblică, la un unghi de 45˚ faţă de lăstar”, a explicat inginerul horticol Mihai Rahotă.

Trandafirii proaspăt tăiaţi se stropesc cu substanţe împotriva insectelor. Sunt indicate soluţiile biologice (zeama de usturoi sau de rubarbă) care ţin insectele departe. Trandafirii au nevoie de un sol foarte bogat în elemente nutritive, pentru a face flori toată vara. Pământul din jurul rădăcinilor se sapă şi se adaugă îngrăşământ cu eliberare treptată, sub formă de bile sau de batoane. Cine nu doreşte să folosească un astfel de îngrăşământ poate adăuga substanţe hrănitoare în apa de udat, o dată la trei sau patru săptămâni”, a mai explicat specialistul.

Vizualizări: 4,702

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: