Cum cultivăm zambilele, lalelele şi narcisele

Primăvara poate sosi mai devreme decât în calendar dacă ştim cum să „convingem” florile precum ghioceii, brânduşele, zambilele, lalelele sau narcisele să înflorească în casă, mai devreme decât ştiu acestea că trebuie să o facă.

Pasionaţii de cultivarea acestor plante, care se numesc "bulboase" (se înmulţesc mai ales prin bulbi pentru că procedura de înmulţire prin seminţe este mai anevoioasă), au găsit metoda prin care florile pot răsări în casă.  

Ca să avem zambile, lalele sau narcise înflorite în ghiveci, avem nevoie de bulbii acestora şi de un spaţiu din frigider pe care îl sacrificăm timp de câteva luni pentru a păstra la rece bulbii (atenţie nu la congelator).

Trebuie de asemenea pământ pentru flori şi ghivece. Dacă nu vrem să ne complicăm cu bulbii în frigider, îi putem cultiva direct într-un ghiveci mai mare, pe care apoi îl învelim peste iarnă în folie sau îl acoperim, ca să nu îngheţe.

Bulbii sunt ţinuţi la rece pe perioada iernii pentru a nu răsări, operaţiunea fiind numită „forţare”. Durata "forțării" depinde de perioada în care vom ține bulbii la rece, iar aceasta variază de la o plantă la alta: zambilele - 12 săptămâni, narcisele 12-14 săptămâni, iar lalelele - 14-15 săptămâni.

La acestea se adaugă încă 2-4 săptămâni, în care ținem ghivecele la cald. Înflorirea în sine va diferi însă de la un experiment la altul, și în funcție de temperatura și umiditatea pe care le oferim. Perioada aceasta de la jumătatea lunii februarie este perfectă pentru a planta bulbii de flori în casă şi a avea flori de 8 martie sau chiar mai devreme.

Important este ca pregătirea bulbilor să înceapă din lunile noiembrie - decembrie. Calculaţi numărul de săptămâni necesar pentru forțare. De exemplu, dacă vrem să avem zambile înflorite pe 1 martie, le vom pune în frigider cu 12 săptămâni (perioada rece) + alte 4 (de înflorire) înainte, adică în jurul datei de 1 noiembrie. De regulă se cultivă pur și simplu în ghivece care se învelesc în pungi şi apoi se pun în frigider.  Ghivecele trebuie să aibă pietriș la bază, pentru drenaj, și un pământ amestecat cu turbă și nisip în amestec. Bulbii trebuie puși astfel încât vârful să rămână afară.

Alte sfaturi utile pentru plantarea de flori acasă:

- Unii cultivatori învelesc bulbii în ziare sau în pungi de hârtie și îi așează așa în cutia de legume a frigiderului. Atenție, însă: trebuie respectate două condiții: temperatura frigiderului să nu coboare sub 0 grade Celsius, iar în perioada "de forțare la rece" să nu păstrăm în frigider mere, care inhibă dezvoltarea embrionilor.

- Dacă plantăm bulbii direct în ghiveci din noiembrie, se recomandă depozitarea ghivecelor cu bulbi în beci sau în pivniță sau chiar îngroparea lor în grădină.

- După perioada de păstrare la frigider, din mijlocul bulbilor ar trebui să apară mugurii plantelor. Pe cei ținuți în hârtie îi punem în ghivece după metoda explicată.

- Așezăm toate ghivecele într-o încăpere mai răcoroasă, temperatura trebuie să fie inițial între 0-4 grade, după care creşte până la 15 grade Celsius. În prima din cele 3-4 săptămâni putem să ținem ghivecele undeva la semiîntuneric, apoi să le scoatem la lumină.

- Putem mări temperatura treptat, în primele 10-14 zile ținem ghivecele în balconul închis, apoi le aducem în casă, la o fereastră. Ar trebui ca acum să apară mugurii florilor și să se deschidă treptat. În acelaşi mod pot fi forţate să înflorească şi lalelele, narcisele, brânduşele şi ghioceii.

- Un lucru trebuie reținut: un bulb nu poate fi forțat doi ani la rând, trebuie lăsat al doilea an să crească în mediul natural.

Experiment nou:

Pentru acest experiment este necesar niște pietriș și vase de sticlă transparentă.

Mai nou, unii cultivatori experimentează cultivarea bulbilor direct în pietriş, fără forţare la rece. E nevoie de bulbi mai mari, sănătoşi şi selectaţi, dar rezultatele sunt spectaculoase.  Aveţi nevoie de bulbi, pietriş şi câteva vase frumoase, eventual de sticlă. Cel mai uşor răsar prin această metodă narcisele.

Vizualizări: 2,813

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: