Afaceri  în Gorj, finanțate de elvețieni

“Vântul schimbării a început să bată în Sud!” Este documentarul prin care câteva fundații și asociații au ajutat mai multe familii sărace, de la sate, să pună pe picioare propriile afaceri. Circa 30 de familii din Gorj, Dolj și Olt au primit finanțare și consiliere pentru a dezvolta activități în domeniul construcțiilor, creșterii animalelor sau în agricultură.

Proiectul ZefiR „Împreună pentru puterea de acțiune” a demarat în 2013 și a avut ca scop sprijinirea populației care locuiește la sat, unde proporția de romi este de 60%. Cei mai mulți, constată inițiatorii acestui proiect, trăiesc la limita sărăciei, iar mulți părăsesc țara. „Sunt 12 comunități din județele Olt, Dolj și Gorj, s-au format grupuri de inițiativă care au lucrat la proiecte comunitare proprii, s-au înființat programe de școală după școală și s-au deschis centre medico-sociale. În proiect, 28 de familii au primit finanțări și consiliere pentru a dezvolta activități economice noi sau deja existente în domeniul tinichigeriei, construcțiilor, agriculturii și creșterii animalelor”, se arată într-un comunicat de presă transmis de ZefiR.

Finanțările au fost între 2.500 și 15.000 de franci elvețieni, proiectul fiind cofinanțat printr-un grant din partea Elveției. Câteva dintre poveștile de succes ale micilor investitori au fost transpuse într-un film documentar numit „Vântul schimbării a început să bată în Sud”.

Afacere cu solarii, la Câlnic

Printre cei care și-au clădit o afacere este și Alina Pele, din comuna gorjeană Câlnic. Are propria afacere în agricultură. Are câteva solarii și duce la piață legume proaspete.

A învățat deja și tot ce ține de birocrație, iar toată afacerea este una cât se poate de transparentă. „Când mă duc la piață, iau casa de marcat, certificatul, actele de înregistrare, mai ales dacă vine Poliția Locală și verifică actele. Îi dau documentele și dacă vede că am pe casă mai puțin și în buzunar mai mult, nu iese bine. Cât am pe casă trebuie să am și în buzunar”, spune Alina Pele.

„A fost ca o gură de oxigen. Dacă nu ne susțineau cei din Pact, aveam ceva pierderi. Avem strictul necesar și pe lângă strictul necesar, mai putem să punem un ban deoparte, să mai ridicăm o căsuță, să o mai reparăm”, a adăugat soțul Alinei.

Vizualizări: 5,341

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: