Candidaţii la şefia Sindicatului Roşiuţa, ameninţaţi de administraţie

Se încing spiritele la Cariera Roşiuţa, unde ieri a fost ultima zi de depunere a candidaturilor pentru funcţia de preşedinte al sindicatului din carieră. Până la închiderea ediţiei erau anunţaţi nouă candidaţi, însă unul cu certitudine se va retrage. Toţi aceştia au primit ameninţări din partea conducerii carierei fiind îndrumaţi să renunţe pentru a avantaja astfel alegerea lui Nelu Roşca în fruntea sindicatului. Potrivit Legii 62, administraţia nu trebuie să se implice în alegerile sindicale, însă la Roşiuţa oamenii sunt dirijaţi de şefi pentru a-l vota pe Nelu Roşca. Contactat telefonic, directorul Ion Ghiga s-a arătat deranjat de întrebare şi a spus că nu are nicio treabă cu sindicatele şi că nu susţine un anume candidat.

De-a lungul anilor au mai fost suspiciuni de intervenţii ale conducerii unităţii în sindicate, însă de această dată sunt persoane care îndrăznesc să spună aceste lucruri.

Patru din cei nouă candidaţi la funcţia de preşedinte al Sindicatului Liber Roşiuţa au declarat pentru Pandurul că au fost „avertizaţi“ de administraţie cu privire la înscrierea lor în luptă. Aceştia afirmă că directorul Ion Ghiga face campanie pe faţă pentru sindicalistul Nelu Roşca şi le cere oamenilor să renunţe la luptă. „Am fost abordat să-mi retrag candidatura, dar am refuzat categoric pentru că este dreptul meu“, a declarat un candidat. Acesta speră că cei 1200 de salariaţi se vor prezenta la vot şi vor alege cu „sufletul“.

„Domnul director Ghiga m-a ameninţat“

Cel mai mari presiuni sunt însă faţă de inginerul Claudiu Popescu. Acesta a decis să candideze după ce a fost martor la o ceartă între sindicaliştii Severus Militaru şi Nelu Roşca, în sala de apel a minerilor. Mai mult, Popescu a precizat că i s-a cerut să renunţe la candidatură, altfel îşi va pierde postul de şef sector.  „Domnul director Ghiga m-a ameninţat şi mi-a spus să nu candidez pentru că îmi voi pierde postul. Eu i-am răspuns că dreptul de a candida şi de a fi ales aparţine oricărui membru din cariera Roşiuţa. Mi-am asumat acest risc“.

„Eu îmi văd de treabă şi activitatea a fost bună, am rezolvat toate problemele care au apărut, am lucrat ore suplimentare şi nu m-am opus să lucrez şi sâmbăta sau duminica, atunci când mi s-a cerut“, îşi argumentează Popescu intenţia de a candida.

Popescu a menţionat că a depus chiar şi o sesizare la directorul general al EMC Motru, Vasile Râbu, în care-i aduce la cunoştinţă ameninţările la care este supus.

„Sâmbătă, 26 ianuarie, am fost sunat de domnul director Ghiga şi mi s-a interzis să mai intru în carieră. Conform procedurilor în vigoare, nu are dreptul să-mi interzică deoarece eu sunt suspendat din funcţie din data de 21 ianuarie, pentru a-mi face campanie. Din acest motiv am decis să-i comunic directorului general al EMC Motru printr-o plângere pe care am depus-o“, a declarat Claudiu Popescu.

Alţi candidaţi, aceeaşi problemă

Politicul decide tot la Roşiuţa, explică inginerul Marian Ardeiu. Acesta a declarat că este nevoit să se retragă din cursă pentru că se pare că s-a descoperit în regulamentul de organizare a alegerilor de la sindicat faptul că nu pot candida cei care mai au cinci ani până la pensie. Ardeiu este supărat şi spune că de fapt, aceştia au calculat perioada până la momentul în care poate fi pensionat anticipat, nu de drept. „Nu mai pot să candidez că nu mă lasă Râbu şi Ghiga. S-au speriat şi au încercat cu tot felul de ameninţări“, a declarat Ardeiu. Inginerul de la Cariera Roşiuţa are câteva lucruri de spus şi despre ceilalţi candidaţi: „Claudiu Popescu este un tip vulcanic, dar care-şi face treaba, Golea este susţinut de Militaru, Roşca de administraţie. Roşca zice că o să fie procuror. Păi să se ducă la Mona Pivniceru“, mai spune Ardeiu, care este mâhnit de faptul că la carieră sunt angajate multe persoane pe alte criterii decât performanţa.    

Bebe Tulbă, un alt candidat, confirmă avertismentele date de administraţie. „Ameninţă pe toată lumea. Directorul face campanie pe faţă pentru Roşca. Ştie toată lumea“, spune acesta.

Despre susţinerea pentru Roşca ştie şi Dumitru Paulescu: „Este o susţinere politică pentru Roşca. Domnul director mai puţin că e mai ocupat, dar şefii de sector asta fac“. 

CE SPUNE GHIGA

„Nu susţin pe nimeni. Aşa discută lumea. Eu am treabă cu producţia, nu cu sindicatele“, a declarat directorul Carierei Roşiuţa Ion Ghiga.

„Doresc o luptă cinstită, fără ameninţări şi fără intervenţia administraţiei, a spus Claudiu Popescu”.

Claudiu Popescu, candidat

CANDIDAŢI

Nouă salariaţi de la Cariera Roşiuţa s-au înscris la alegerile de la sindicat ce au loc pe 5 februarie. Până la ora 10 îşi depuseseră dosarul pentru funcţia de preşedinte al sindicatului: Alexandru Golea - secretarul sindicatului, Nelu Roşca - prim-vicepreşedinte de sindicat, Claudiu Popescu - şef sector, secţia Mecanică, Dumitru Paulescu - conducător formaţie, Bebe Tulbă, conducător formaţie, Marian Ardeiu - Inginer , Ion Lăcătuşu, Ion Burnaz- strungar, Sorin Curelea- electrician. Validarea candidaturilor va avea loc astăzi, 29 ianuarie.

Vizualizări: 227

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: