Cânt te amesteci în troacă, te mănâncă porcii

Declarațiile belicoase ale liderului JOBBYK, Vona Gabor, s-au rostogolit cum nici nu am crezut. Mă obișnuisem ca în fiecare vară ungurii din Ungaria care vin la Universitatea de vară din Harghita să pluseze în declarații pentru te miri ce câștiguri electorale. Campionul declarațiilor nefaste era ungurul român Laszlo Tokes care își făcea numărul și pe urmă amuțea. Niciodată însă, indiferent de ce zăluzi au participat la așa-zisa Universitate de vară de la Tușnad, lucrurile nu au mers prea departe ca acum. Chiar dacă Vona nu este membru al Guvernului, ministerul nostru de externe a reacționat prompt și a cerut o delimitare a guvernului maghiar de declarațiile deșănțate, conform cărora partidul JOBBYK este capabil să-și asume un conflict cu România de dragul apărării drepturilor maghiarilor. Deși Guvernul maghiar s-a detașat de vorbitorul de bazaconii, președintele Băsescu a plecat și el în ungurime unde s-a lansat în tot felul de aprecieri care de care mai belicoase.

Băsescu a declarat că  Ungaria a devenit în acest moment un focar de instabilitate  din punct de vedere al minorităților, iar România își va asuma leadershipul punerii la punct a Budapestei. În continuare președintele a mai spus că de această dată oficialii maghiari care au participat la Universitatea lor de vară de pe teritoriul României au mers prea departe și a lăsat să înțeleagă că este ultima dată când astfel de manifestare se desfășoară pe teritoriul românesc. Până la un punct, declarațiile care au declanșat tirada președintelui Băsescu pot fi înțelese, dacă avem în vedere că alegerile parlamentare ungurești se vor desfășura în primăvara anului viitor, iar numărul parlamentarilor s-a redus de la 386 câți sunt acum la 155 câți vor fi de la anul. Cine să apuce mai întâi la ciolanul unguresc, că și la ei e ca și la noi.

Dacă propunerea din Referendumul din 2009 de la noi ar fi fost transpusă cum era normal în practică, la viitoarele alegeri am fi avut cam aceeași situație adică de la 600 și ceva de parlamentari am fi ajuns la 300, ceea ce ar fi ascuțit lupta de clasă pentru intrarea în Parlament. Dar n-a fost să fie și în loc să micșorăm numărul, l-am dublat. Așa că dacă ungurii sunt presați de alegerile parlamentare și de cele europene care se vor ține în cursul anului 2014 și la care românii de etnie maghiară care au dublă cetățenie vor avea dreptul să voteze, nu-l înțeleg pe președinte de ce s-a repezit așa cu capul înainte în condițiile în care comunicatul de presă al ministerului de externe ar fi fost de ajuns. Abia declarațiile preşedintelui Băsescu dau greutate balivernelor rostite de Vona Gabor și-l ridică pe acesta într-un loc nemeritat. Președintele Băsescu a uitat că cine se amestecă în troacă, îl mănâncă porcii…

Vizualizări: 209

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: