Weber (PSD): Angajaţii de la Seciurile vor rămâne în Complexul Oltenia

Deputatul PSD Mihai Weber dă garanţii că cei peste 400 de angajaţi ai Carierei Seciurile, închisă oficial săptămâna trecută, îşi vor păstra locurile de muncă şi vor avea cel puţin salariile de până acum. Mai mult, vor putea solicita mutarea într-o altă carieră a CE Oltenia.  Weber mai spune că noul front de lucru va fi cu siguranţă în judeţul Gorj.

Reporter: Cum comentaţi faptul că s-a închis Cariera Seciurile, în contextul în care aţi susţinut în nenumărate rânduri că nu se va întâmpla acest lucru?

Mihai Weber: Este vorba de închiderea frontului de lucru de acolo, pentru că s-a epuizat resursa de cărbune şi se ştia lucrul ăsta. Acum se deschide un alt front de lucru, este un program bine stabilit. Am fost şi cu directorul Antonie, cu şeful de carieră la discuţii şi cu reprezentanţii sindicatelor. Ştiu despre ce e vorba, se mută către Olteţ, oamenii nu pleacă, chiar au câţiva ani de lucru acolo în zonă, numai pentru închidere şi redeschiderea altui front de lucru. Ceea ce am susţinut şi ceea ce mă interesează în mod special, ca locurile de muncă de acolo să nu fie închise, deci să le conservăm pe care sunt. Acum, că lucrează în altă parte este foarte bine, lucrează undeva. Nu a fost semnat vreun document, doar s-a discutat.

Rep.: Se vor păstra toţi angajaţii de acolo?

M.W.: Da, sigur, cu certitudine. Aceasta a fost garanţia, asta a fost discuţia. Acum vreo trei săptămâni am fost acolo, au fost şi primarii de la Bustuchin şi Roşia de Amaradia. A fost un număr însemnat de oameni şi le-a fost spus detaliat planul. Se va închide, că e normal dacă nu mai e zăcământ, s-a creat deja alt front de lucru, aveau şi programul bine pus la punct şi-au detaliat acolo. Sincer, pe mine asta mă interesează, să nu plece niciun om. A spus că, dacă este să se deplaseze în altă locaţie au la dispoziţie mijloace de transport. Dacă alţi salariaţi îşi manifestă interesul de a lucra în altă parte, poate sunt mai aproape de Rovinari de exemplu, au fost diverse astfel de exemple, nu se pune problema, se relochează, au mijloace de transport. Dacă ar fi să luăm în calcul toate problemele expuse de fiecare, că nu-i convine, că nu ştiu ce grilă de salarizare, că unu îi afectat, intrăm în amănunte.

Rep.: S-a pus problema modificării grilei de salarizare?

M.W.: Nu. Se ridicase problema la anumite trepte, unii le pierdeau, unii le câştigau, vorbim de TESA, nişte ingineri au ridicat problema. Era vorba de un zvon, nimic concret. Au auzit ei, nu ştiu cine a lansat ideea că se trece de pe o treaptă pe alta. Discuţia despre modificarea grilei de salarizare chiar nu şi-a avut rostul acolo, adică era important să se spună clar despre locurile de muncă. Vor rămâne cu salarizarea actuală şi vor rămâne în zona respectivă toţi oamenii de acolo,  deci nu va pleca nimeni, asta a fost asigurarea care am primit-o de la cei îndreptăţiţi.

Rep.: Noul front de lucru de care unitate va aparţine?

M.W.: Ideea este următoarea, unde se va deplasa, noul front de lucru va fi tot pe raza administrativă a judeţului Gorj. Nu va fi în Vâlcea. De oricare carieră va ţine noul front de lucru. Până la urmă că e Roşia de Amaradia, că e Bustuchin, că e Seciurile, tot aia este.  

Rep.: Pentru cât timp vor avea de lucru angajaţii de la Seciurile odată cu înfiinţarea noului front de lucru?

M.W.: Angajaţii au program pentru fiecare zi făcut de cei de acolo pentru a continua lucrul. Mută utilajele, excavatorul, se închide punctul respectiv de lucru, e o chestiune de durată, nu de zile. Vor participa şi la reconstrucţia zonei pentru redarea terenurilor în circuitul agricol, vor lucra în paralel şi la noul front. E vorba şi de anume proprietăţi care erau cu semnul întrebării şi s-ar putea să intre în categoria priorităţilor privind exproprierile dar se lucrează pe toate fronturile. Este de muncă acolo, important este să se vrea şi din câte s-a înţeles voinţă este, dorinţă este, mai departe să vedem cum se derulează lucrurile. 

Vizualizări: 191

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: