Caragea, aproape demis de la şefia IPJ Gorj

Zi de cumpănă ieri pentru şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj, Viorel Caragea. La prima oră a dimineţii a trebuit să plece spre Bucureşti, fiind convocat la Ministerul de Interne, pentru a i se prezenta concluziile verificărilor celor reclamate în ultima vreme de subalterni. Măsurile vor fi anunţate cel mai probabil în câteva zile. Rămâne de văzut care va fi decizia ministrului Stroe, câtă vreme verificarea altor abuzuri aproape incredibile semnalate de angajaţii IPJ Gorj şi de oameni de afaceri s-a lăsat cu sancţiuni reduse, adică o atenţionare şi o penalizare de 10% la salariu, timp de două luni. Tot ieri, Comisia de Apărare din Senat a anunţat că îl va sesiza pe ministrul de Interne, Radu Stroe, despre existenţa unor "indicii serioase privind comiterea unor fapte penale" în cazul şefului IPJ Gorj, Viorel Caragea.

Surse din presa centrală au anunţat ieri că ministrului de Interne Radu Stroe ia în calcul o demitere a şefului IPJ Gorj, Viorel Caragea, văzut de unii ca fiind mai degrabă şeful unei mafii locale, care foloseşte instituţiile statului pentru hărţuirea oamenilor de afaceri, în scopul obţinerii de foloase materiale.

Nu ar fi prima dată când se vorbeşte de o demitere a lui Caragea, încercări similare fiind semnalate şi pe timpul foştilor miniştri PDL Vasile Blaga şi Traian Igaş, dar nici actualul ministru nu ar fi la prima încercare. Surse politice spun că de fiecare dată au intervenit liderii PSD Gorj, în frunte cu Victor Ponta, dispuşi să negocieze inclusiv cu adversarii politici menţinea lui Caragea. Deşi s-a vehiculat că şeful Poliţiei i-ar avea cu ceva la mână, Cârciumaru a negat vehement, iar Călinoiu a declarat că îl susţine pe Caragea pentru profesionalismul său. Chiar şi Victor Ponta a avut o intervenţie publică zilele trecute, când le-a spus unor ziarişti că Viorel Caragea nu poate fi schimbat pentru că este prea bun.

Poliţia, folosită în interesul personal al lui Caragea

Cea mai recentă plângere împotriva lui Caragea a venit de la şefa de cabinet, comisar şef Daniela Nicu, care după 25 de ani de serviciu nu a mai suportat tensiunea în care lucrează. Deşi a spus că nu doreşte să facă declaraţii presei, se pare că aceasta a reclamat atât comportamentul abuziv al lui Caragea, cât şi faptul că i s-ar fi cerut comiterea unor ilegalităţi.

Nici declaraţiile celor şapte poliţişti activi şi în rezervă care au fost acum câteva săptămâni la Comisia de Apărare a Senatului nu au fost făcute publice, dar pe surse s-a vorbit de mită cerută de şeful IPJ Gorj, de faptul că sunt hărţuiţi, jigniţi şi umiliţi în public.

De altfel, constatări similare a făcut chiar Ministerul de Interne, acestea fiind prezentate într-un raport înaintat Comisiei de Apărare a Senatului. Cea mai şocantă concluzie a MAI este aceea că Viorel Caragea foloseşte structurile statului pentru a şicana oameni de afaceri şi a obţine din asta foloase personale. „Astfel, pentru protejarea intereselor personale, seful Inspectoratului şicanează anumiţi oameni de afaceri, prin intermediul structurilor specializate ale politiei (investigare fraude, rutier, etc.) aflate in subordinea sa. Aceste structuri efectuează controale la societăţile comerciale neagreate, în temeiul unor planuri de acţiune întocmite în baza unor ‘date si informaţii’ inexistente, aprobate si coordonate de cms.sef Caragea Viorel-Salvador, controalele finalizându-se, invariabil, cu întocmirea unor dosare penale pe numele persoanelor vizate. Cercetarea penala in astfel de dosare se întinde pe perioade mari de timp, finalizându-se cu propuneri de neîncepere a urmăririi penale sau scoaterea de sub urmărire penala a învinuitului, interval de timp in care afacerea persoanei respective poate înregistra pierderi iremediabile”, se arată în Raport.

Comisia lui Dobriţoiu a cerut anchetarea lui Caragea

Şeful comisiei senatoriale care a analizat activitatea lui Caragea, senatorul PNL Corneliu Dobriţoiu, a anunţat ieri că sunt indicii clare cu privire la fapte penale comise de Caragea, astfel că o plângere în acest sens va fi înaintată MAI. „Am prezentat concluziile rezultate în urma procesului de audieri care au avut loc în cadrul comisiei, dar şi prin informarea făcută de Ministerul de Interne în urma actului de control desfăşurat în teritoriu. Prin votul majoritar, prin vot covârşitor, s-a luat decizia să îl notificăm pe ministrul de Interne (Radu Stroe - n.r.) asupra faptului că principalele elemente reţinute se referă la indicii serioase privind comiterea unor fapte penale. Ne vom adresa ministrului să ia măsurile legale în consecinţă având în vedere că inspectorul şef de la Gorj este în subordinea ministrului", a spus senatorul PNL.

Întrebat despre ce fapte penale ar putea fi acuzat Caragea, acesta a răspuns că nu este de competenţa comisiei să stabilească natura, să încadreze faptele penale respective. "Vorbim de o gamă mai largă de elemente care ar putea face obiectul unor anchete penale, începând de la reţinerea de bani, o atitudine nefirească şi pe lângă lege privind hărţuirea unor agenţi economici, atitudine managerială defectuoasă şi alte multe aspecte. Ele sunt mare parte prezentate şi în raportul de control al ministrului de Interne", a adăugat Dobriţoiu.

Întrebat dacă, în urma audierilor din comisie, a reieşit că şeful IPJ Gorj era capătul acestei reţele şi că la el se ajungeau aceşti bani, el e răspuns: "Noi nu am făcut anchete. Din informaţii, aşa reieşea, dar nu această problemă trebuie reţinută în urma unor cercetări amănunţite. Nu avem competenţe şi nici dreptul regulamentar sau legal să coborâm nivelul anchetei dincolo de competenţele profesionale".

AUDIERI

Senatorii din Comisia pentru Apărare i-au audiat, la finele lunii octombrie, în şedinţă secretă, pe Daniela Nicu - şef serviciu Cabinet IPJ Gorj, Octavian Lupulescu - fost şef serviciu intervenţie rapidă IPJ Gorj, Ion Frăţilescu - adjunct IPJ Gorj, Ion Voinescu - fost prim-adjunct al şefului IPJ Gorj, Nicu Tănase - comisar, Daniel Crăciun - fost adjunct al inspectoratului şi Mihai Birău - comisar şef, şeful Poliţiei Târgu Jiu.

Vizualizări: 584

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: