Mafia permiselor- 4 medici, 2 poliţişti, 3 asistente şi 4 instructori auto

Zeci de jandarmi de la Brigada Antitero din Bucureşti şi mai mulţi ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie au descins ieri la Târgu Jiu, împreună cu un procuror din cadrul Parchetului General, pentru a face lumină în privinţa modului în care mai mulţi gorjeni şi-au luat permisele în ultimele luni fără să aibă fişele medicale întocmite corect. Ancheta vizează medici, poliţişti examinatori, dar şi şcoli auto din oraş, mascaţii mergând inclusiv la vilele celor vizaţi pentru a strânge toate probele necesare în dosarul la care se lucrează de ceva vreme.

Zarvă mare ieri pe mai multe străzi din municipiu, unde trecătorii se întrebau curioşi ce anume se întâmplă de sunt mascaţii acolo. În unele cazuri au fost şi câte trei dube cu geamuri fumurii, jandarmii cu feţe acoperite intrând şi ieşind din cabinete medicale mai ceva ca pacienţii în zilele aglomerate. Medicul Vasile Silian a fost printre cei vizitaţi de mascaţi la primele ore ale dimineţii, el fiind dus în jurul prânzului la dubă pentru audieri împreună cu două asistente ale sale, cu menţiunea că „nu ştiu nimic”.

Silian este medic psihiatru şi este în vizorul anchetatorilor pentru felul în care şi-a pus parafa pe fişele medicale ale unor gorjeni dornici să devină şoferi. În situaţia lui mai sunt alţi trei medici din oraş, printre cei vizitaţi de mascaţi fiind şi Dana Vodislav, nimeni alta decât cea condamnată anul trecut definitiv pentru luare de mită la doi ani cu suspendare, pedeapsa fiind înlocuită cu un termen de încercare de 4 ani. Mascaţii au mers ieri atât la vila acesteia din zona centrală a oraşului, dar şi la farmacia pe care o are, în ambele locaţii ancheta durând ore în şir.

Arme şi suspiciuni

Dubelor cu mascaţi venite la reşedinţa familiei Vodislav li s-a adăugat la un moment dat şi o maşină cu ofiţeri de la Serviciul Arme din cadrul IPJ Gorj, aceştia venind aici după ce în vilă au fost descoperite patru arme de vânătoare. Toate erau deţinute legal, dar nu erau păstrate corespunzător, un hoţ putând uşor să le fure, de exemplu, poliţiştii ridicând şi indisponibilizând atât armele, cât şi muniţia descoperită în casă.

Mascaţii au plecat de aici şi cu câţiva saci cu documente, despre care nu au spus ce conţineau. Hârtiile au fost puse în portbagajul unui Logan, iar de la domiciliu mascaţii l-au luat şi pe Cristian Vodislav, băiatul cel mare al medicului Dana Vodislav. Acesta i-a însoţit pe oamenii legii la o altă locaţie din oraş, în apropiere de Policlinica 700, acolo unde există cabinete medicale şi unde mascaţii au stat, de asemenea, ore în şir. Juniorul nu a spus ce anume au luat anchetatorii de la el de acasă şi nici nu a făcut vreun comentariu. De menţionat este faptul că tatăl acestuia, medicul Cristian Vodislav este judecat de câţiva ani la Curtea de Apel Bucureşti în dosarul „Steriletul” instrumentat de DNA, gorjeanul fiind acuzat că în vremea guvernării Năstase ar fi dat şpagă unor oficiali din Ministerul Sănătăţii pentru a-i fi cumpărate la suprapreţ cantităţi mari de sterilete.

Stroe şi „mizeria” de dosar

Ancheta de ieri i-a vizat şi pe ofiţeri de la Serviciul Permise din cadrul Prefecturii Gorj, de aici fiind ridicate circa 30 de dosare ale unor candidaţi care în  ultima jumătate de an au încercat să devină conducători auto. Multe dintre dosare l-au avut ca ofiţer examinator pe Cristian Stroe, care nu este rudă cu ministrul de interne Radu Stroe. Acesta a fost luat ieri chiar din timpul unui examen pe care îl susţinea în oraş cu un candidat, ulterior fiind dus inclusiv la vila pe care o are în centrul oraşului, două dube parcând aici şi blocând ambele ieşiri din reşedinţă. Ofiţerul spune că anchetatorii s-au comportat corect faţă de el, dar că întregul dosar este „o mizerie”, mai ales după ce a fost întrebat despre cum a obţinut permisul de conducere omul de afaceri Marius Benegui.

„Vreau din suflet ca justiţia să îşi facă datoria, după părerea mea e o mizerie, dar am convingerea că justiţia îşi va face treaba. Eram în timpul examinării, m-au luat frumos, au urmat nişte percheziţii domiciliare, la autoturism. Totul a fost în regulă, că doar sunt poliţist de atâţia ani. Oamenii şi-au făcut treaba exemplar. Am fost audiat şi acuzat de trafic de influenţă pentru că am dat examen cu dl Marius Benegui, care a fost programat aleatoriu, de calculator, să susţină probele cu mine. Mi se reţine faptul că i-am solicitat bani, bunuri. Dacă e prietenul meu de 19 ani, îl ştie toată ţara, nu-i cer eu lui bani. În iunie 2013 a dat el examen, dar nu mai ştiam exact, că am până la 14 candidaţi odată. Eu sunt mai libertin şi îmi permit să spun multe, chiar am o vorbă, ce scot pe cavitatea bucală sunt responsabil. Colaborez cu anchetatorii şi am încredere în Justiţie. Dacă nu m-au arestat, înseamnă că nu sunt vinovat”, a spus Stroe.

Suspiciunile lui Ţacu

Şeful Serviciului Permise din cadrul Prefecturii Gorj, comisarul şef Ştefan Ţacu nu a primit deloc bine vestea deschiderii acestei anchete. El ne-a confirmat faptul că ofiţerii DGA au venit şi au ridicat circa 30 de dosare ale unor candidaţi examinaţi în ultimele şase luni, dar a menţionat că de fiecare dată le-a atras atenţia şi subordonaţilor săi, dar şi medicilor că trebuie să dea dovadă de corectitudine. „Este regretabil că planează unele suspiciuni cu privire la unii lucrători din cadrul Serviciului implicaţi în aceste fapte. Doresc în acest moment obiectivitate maximă în cercetări şi unde sunt semnale că au fost introduse dosare cu probleme la fişele medicale mă voi adresa Parchetului. Cu siguranţă apar suspiciuni în momentul în care unele persoane nu ar fi ajuns la medic pentru a-şi pune parafa şi au ajuns alte persoane în acest sens. Personal, unde am avut posibilitatea să le transmit medicilor care încheie aceste fişe medicale, le-am cerut să dea dovadă de obiectivitate maximă, dar, vedeţi, eu sunt aici, dânşii sunt la cabinetele dumnealor. Şi colegilor mei le-am cerut zilnic obiectivitate şi integritate. Acum răspunderea este individuală”, afirmă Ţacu.

Ce a comunicat DGA

Direcţia Generală Anticorupţie, aproape insesizabilă la nivel de judeţ ca instituţie care luptă împotriva corupţiei din rândul funcţionarilor Ministerului de Interne, a comunicat ieri, de la Bucureşti, că numărul percheziţiilor efectuate la Gorj a fost de 17, ancheta vizând un număr destul de mare de persoane suspectate de comiterea unor ilegalităţi. „În cauză, s-a început urmărirea penală faţă de 2 agenţi de poliţie şi un informatician (personal civil), toţi din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Gorj, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi luare de mită. Alţii 4 instructori auto şi un intermediar sunt învinuiţi pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, în scopul obţinerii unor permise de conducere pentru mai multe persoane. De asemenea, mai sunt învinuiţi 4 medici şi 3 asistente medicale, precum şi fiul unui medic, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, trafic de influenţă, fals intelectual, complicitate la uz de fals şi abuz în serviciu în vederea întocmirii unor fişe medicale”, a precizat DGA.

Galerie foto




Vizualizări: 456

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: