Condescu şi Temelescu – 24 de ore după gratii

Pohta pe care au pohtit-o adversarii lui Marin Condescu în disputa privitoare la schimbarea sa din fruntea echipei Pandurii Târgu Jiu a fost îndeplinită aseară de anchetatorii care au dispus atât reţinerea acestuia, cât şi a vicepreşedintelui Viorel Temelescu. Ziua de azi, una de 13, se anunţă şi mai grea pentru cei doi lideri sindicali, aceştia urmând să fie duşi la instanţă pentru a fi emise mandate de arestare preventivă pe numele lor. Surse credibile susţin că lui Condescu i s-a permis să plece din sediul Poliţiei pentru a participa la şedinţa AGA, a votat pentru Consiliul Judeţean, iar apoi s-a întors la IPJ. În cele din urmă anchetatorii i-au comunicat că nu mai pleacă la vila din Primăverii, ci va fi coborât în arestul IPJ Gorj.

Poliţiştii gorjeni au făcut aseară două reţineri importante în rândul şefilor de la Pandurii într-un moment în care nu prevedea aşa ceva. În cursul zilei Marin Condescu a participat la Adunarea Generală a Acţionarilor de la Pandurii, a fost de acord cu intrarea Consiliului Judeţean în această structură, iar după aceea toţi membrii AGA au trecut pe la Poliţie pentru a da explicaţii în dosarele în care acesta era cercetat. La Poliţie a ajuns şi Marin Condescu, preşedintele de la Pandurii trebuind să dea noi explicaţii despre creditele făcute în ultimii ani.

„Bună seara! La revedere”

Acestea au fost singurele cuvinte pe care boss-ul de la Pandurii le-a rostit în faţa camerelor de luat vederi în momentul în care a fost întrebat despre situaţia în care se află. Un pic mai vorbăreţ cu jurnaliştii a fost adjunctul său, Viorel Temelescu, chemat şi el la audieri spre seară şi „invitat” apoi în arestul IPJ Gorj pentru 24 de ore. „Nu am nicio vină. Justiţia trebuie să îşi facă datoria. Nu am comis nicio infracţiune. Condescu a ajutat echipa cu bani în momente grele”, sunt câteva dintre propoziţiile rostite în grabă de Viorel Temelescu.

Facerea de bine la Pandurii

temelescu_arestatProblemele penale ale preşedintelui de la Pandurii au început odată cu împrumuturile pe care acesta le-a făcut în nume personal la bancă, pentru a ajuta echipa cu sumele respective. Condescu declara recent că nu şi-a recuperat de la Club toţi banii împrumutaţi, dar anchetatorii susţin că el ar fi luat cu 200.000 de lei în plus, folosindu-se de acte false. „În urma probatoriul administrat, poliţiştii au constatat că în perioada 2011-2013, ca preşedinte al unui club sportiv, suspectul a împrumutat asociaţia sportivă cu diferite sume de bani împrumutate în nume personal, iar cu ocazia restituirii împrumuturilor acesta a beneficiat de sume de bani mai mari decât cele împrumutate, întocmind documente justificative nereale”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, Romina Dochian.

Anchetatorii au avut în vedere şi modul în care Pandurii a încheiat contractul de cesiune de creanţe cu firma Edenred, cea care asigura tichete de masă pentru mineri. Viorel Temelescu a fost cel care a făcut demersurile pentru luarea tot ca împrumut a circa 1,6 milioane lei, iar Condescu ar fi semnat nişte acte despre care oamenii legii spun că ar fi false, deşi preşedintele de la Pandurii a menţionat permanent că nimeni nu s-a plâns de legalitatea contractului respectiv şi că banii au fost restituiţi, chiar dacă au fost şi mici întârzieri la plata unor rate.

Acuzaţii

Marin Condescu este acuzat de înşelăciune, delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi spălare de bani. Viorel Temelescu  este acuzat de complicitate la înşelăciunea şi uzul de fals al lui Condescu. Azi amândoi ar urma să fie duşi la Parchet şi apoi la instanţă pentru a fi emise mandate de arestare preventivă pe numele lor. Scandalul de acum are loc într-o pauză competiţională, în care echipa de fotbal nu are jocuri programate, la anterioarele tentative de anchetare/arestare a lui Condescu Pandurii fiind în plină campanie de pregătire pentru meciurile din Europa League, la un moment dat  chiar antrenorul Cristi Pustai cerând linişte în jurul echipei. De amintit este şi faptul că dosarele instrumentate de Poliţie au fost deschise în baza unor plângeri depuse de şefii Complexului Energetic Oltenia, managerul privat Laurenţiu Ciurel cerând de mai multe ori înlocuirea din funcţie a lui Condescu.

Ce declara Condescu

Preşedintele Marin Condescu explica în urmă cu câteva săptămâni că în total a făcut zece împrumuturi, bani cu care a împrumutat clubul Pandurii. „Am făcut şapte împrumuturi în euro şi trei în lei. Acum, ca să mă pregătesc pentru controale, am luat şi eu de la bancă toate situaţiile cu împrumuturile pe care le-am făcut din 2010 încoace. Nici mie nu-mi vine să cred că este vorba de un total de peste 3,1 milioane de euro. Mai exact, 3.108.665 euro, asta dacă transform şi împrumuturile în lei la cursul din data respectivă, din care am recuperat 2.939.202 euro. Mai aveam de recuperat 169.463 euro, adică peste 7,5 miliarde de lei vechi. S-au dat 3,6 miliarde şi mai sunt circa patru miliarde. Aşa că eu am de recuperat bani de la club, nu invers. Sigur, astea sunt calculele mele, cei de la contabilitate împreună cu cei de la Finanţe vor fi probabil mai exacţi, pentru că este vorba de diferenţe de curs valutar şi aşa mai departe“, a declarat acesta. Condescu a mai spus că a pierdut bani din diferenţele de curs. „Eu făceam creditele în euro, banca mă punea să schimb în lei şi aşa să îi virez în conturile clubului, după aceea când îi recuperam îi schimbam din nou în euro să rambursez creditul. Am pierdut şi câte 8.000 de euro la un astfel de schimb. Dacă mă uit acum în urmă, vă spun că nu aş mai face din nou această nebunie. Să iei trei milioane de euro împrumut, să garantezi cu tot ce ai şi cu sprijinul sponsorilor… Sincer, nu cred că aş mai face asta. Plus că eu am plătit băncii dobândă, dar nu am încasat dobândă de la club“, declara Marin Condescu.

Vizualizări: 203

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: