Cărbunele e de bază, dar tot spre drumul închiderii

În ultimii zece ani, România a închis jumătate din capacitatea instalată în centralele pe cărbuni, timp în care nu a pus nimic în loc, cu excepţia investiţiilor private din domeniul energiei verzi.

Rezultatul este o diminuare a parcului de producţie de 15% în ultimul deceniu care a transformat România în importator net de energie, arată o analiză făcută de zf.ro. Cu acest istoric, România se obligă prin lege să elimine complet industria energetică pe bază de cărbuni în următorii zece ani, bazându-se că va ridica proiecte noi pe gaze, când de fapt nu a construit nimic de zece ani. 

Mai mult, operarea unei centrale pe cărbuni după 2032 va deveni contravenţie şi se va sancţiona cu 5% din cifra de afaceri.

În primele nouă luni ale anului, energia termo a asigurat cea mai mare parte a producţiei din primele nouă luni ale anului în contextul în care 2022 se dovedeşte a fi unul slab din punct de vedere hidrologic. Astfel, energia termo a avut o pondere de 36%, aici fiind inclusă şi producţia centralelor pe gaze, energia hidro a avut o pondere de 27%, nuclearul a asigurat 19%, iar eolienele şi energia solară au injectat 18% din producţia de energie. Pe de altă parte, producţia de energie a scăzut cu 7% în perioada analizată, un factor fiind şi închiderile de unităţi de producţie, mai notează zf.ro.

Vizualizări: 1,118

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: