Cârciumaru: Au greșit când au venit cu zero creșteri salariale

Președintele PSD Gorj, Florin Cârciumaru, crede că protestele din minerit ar fi putut fi evitate dacă proiectul de buget ar fi prevăzut de la început unele majorări salariale. Cârciumaru recunoaște că PSD vrea să preia de la ALDE Ministerul Energiei. Senatorul a spus la Radio Infinit că a colaborat mai bine cu fostul ministru Petcu.

Reporter: Cum ați văzut protestul minerilor, reacția întârziată a Ministerului Energiei? De ce nu ați avut o reacție în timpul acestor proteste?

Florin Cârciumaru: Eu am considerat și consider că minerii au avut perfectă dreptate în ceea ce privește organizarea protestelor, pentru că problemele ridicate permanent de mineri către administrație au fost sesizate și din poziția noastră de parlamentari. Eu am organizat în timp diferite întâlniri cu reprezentanții minerilor, cu liderii de sindicat, am cunoscut problemele și nemulțumirile lor foarte bine. În primul rând cu privire la salarii, dar și pe partea de reparații, piese de schimb și așa mai departe. Din poziția noastră de parlamentari, am adus la cunoștința Directoratului și Consiliului de Supraveghere aceste nemulțumiri.

Rep.: Deci, toată lumea știa problemele.

F.C.: Problemele se cunoșteau destul de bine. Din punctul meu de vedere, ca un om trecut prin viață, prin activitatea de producție, cred că scânteia a fost dată atunci când administrația a venit cu proiecția de buget. Practic au greșit în momentul în care au venit cu zero creșteri salariale. Așa cum s-au găsit soluții după proteste, puteau să vină din start, atunci, să propună un 8%, un 10% creștere bazată pe productivitate, pe producție. Cred că administrația, din acest duș rece, a învățat foarte multe, la fel și cei de la nivel central. Cred că domnul ministru, din punct de vedere al diplomației, în ceea ce privește relația cu acest complex, și ținând cont de importanța complexului, a greșit pentru că nu a vrut la început să vină aici, acasă la mineri.

Rep.: De ce nu discutați subiectul Anton Anton în coaliție, cu Tăriceanu?

F.C.: Nu avem noi, parlamentarii, acces la discuțiile care sunt în coaliție. Împreună cu domnul Weber și domnul Iriza am mers la domnul Neacșu, când a fost, am mers chiar și la domnul Dragnea, să spunem că avem o problemă cu complexul. Ni s-a dat de înțeles că nu se poate trece... și pe bună dreptate, sunt ministerele coordonate de celălalt partid, dacă vorbim de linia politică. Eu chiar i-am atras atenția și domnului Dragnea, și domnului Neacșu, nu am discutat, este adevărat, cu doamna prim-ministru, să fie foarte atenți, pentru că minerii au avut încredere în partidul principal aflat la guvernare.

Rep.: Ați propus să preia PSD Ministerul Energiei?

F.C.: Nu că a plecat această idee de la organizația PSD Gorj, dar după ce s-a întâmplat acum, s-a discutat că ar fi mai bine ca Ministerul Energiei să fie preluat de către noi. Sunt sigur că cei de la ALDE nu o să fie de acord. Vreau să vă spun, fără nicio reținere, că noi am avut o colaborare foarte bună cu fostul ministru Petcu. Domnul Anton.... nu pot eu să îi contest capacotatea profesională, dar în ceea ce privește relația cu sindicatele și administrația de la Gorj, a fost tratată mai cu distanță. Nu trebuie să fii neapărat specialist într-un domeniu, trebuie să fii manager. Cu toții ne dorim ca din această experiență tristă să învățăm.

Vizualizări: 3,072

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: