Sorin Boza: Sunt calculate toate pierderile

Președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza, a precizat într-un interviu acordat presei marți dimineața, că societatea calculează pierderile cauzate de greva pe care o consideră ilegală. CE Oltenia a făcut două acțiuni la Tribunalul Gorj, una de suspendare a grevei respinsă de judecători, una pentru a declara greva ilegală, care va fi judecată miercuri.

Reporter: Este justificată greva spontană a minerilor?

Sorin Boza: Avem un contract colectiv de muncă în vigoare, avem un contract colectiv de muncă în vigoare până în 2020. Aici este un articol care specifică foarte clar că în luna martie a anului 2019, comisia de negocieri se pune la masă pentru a discuta posibilitatea de creștere salarială. Din păcate, această acțiune care a pornit spontan nu se încadrează în prevederile contractului colectiv de muncă. Îmi doresc să revenim la normal și să demarăm oficial, legal, acțiunea de negociere așa cum scrie în lege.

Rep.: Vă adresați justiției?

S.B.: Noi ne-am adresat din momentul în care acțiunea a început. Atât timp cât trăim în România trebuie să respectăm legile acestei țări. Atât timp cât avem un contract colectiv de muncă în vigoare, atât timp cât este clar specificat că acțiunile de negociere încep la 1 martie, prin așezarea la masă a celor două părți de negocieri... Trebuie să reacționăm. Până la urmă, nu reprezentăm o companie mică, reprezentăm cel mai mare producător de energie care poate influența grav siguranța sistemului energetic național.

Rep.: Au fost incidente marți dimineața, livrări blocate, personal amenințat?

S.B.: Informația este corectă. Activitatea de la ELCFU Motru a fost reluată în noaptea de luni spre marți. Dimineață am fost informat de către poliția din zonă că s-a încercat blocarea acestei activități. Am înțeles că directorul de carieră din zonă s-a deplasat acolo, a încercat să medieze. Într-o altă carieră, câțiva colegi de-ai noștri doreau să reia activitatea și să începem încărcările și aceștia au fost blocați în a lua această hotărâre. Eu sper că oamenii noștri sunt maturi, oamenii noștri înțeleg gravitatea unor astfel de fapte, oamenii noștri realizează că nu își are rostul în anul 2019 să ajungem la astfel de acțiuni. Singura acțiune o reprezentă dialogul și sunt deschis să explic tuturor ce impact are această acțiune nelegală din punctul nostru de vedere asupra acestei companii care asigură siguranța sistemului energetic național.

Rep.: Ați calculat pierderile?

S.B.: Sunt calculate toate pierderile. Monitorizăm acțiunea din punct de vedere financiar, din punct de vedere al producției și economic. În termocentrale producem normal, dar luăm cărbune din stocuri. Aceste stocuri vor fi foarte greu de refăcut în perioada imediat următoare. Este o acțiune care are un impact incredibil de grav asupra activității Complexului Energetic Oltenia. Putem, ferească Dumnezeu, să ajungem să oprim grupurile. Noi trebuie să trăim din vânzarea de energie, din contracte bilaterale pe care trebuie să le onorăm, trebuie să mergem pe piața de echilibrare.

Vizualizări: 3,185

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: