Manu Tomescu: Minerii și energeticienii din CE Oltenia sunt disprețuiți

Reporter: Domnule Tomescu, într-un final administrația a prezentat sindicatelor proiecția de buget pentru anul acesta, dar fără să fie prevăzute creșteri salariale și vouchere de vacanță. Știu că anul trecut în luna noiembrie, dumneavoastră împreună cu câțiva colegi ați făcut un protest de 3 zile la Termocentrala Rovinari și printre revendicări aveați și aceste două cerințe. Cum comentați? 

Manu Tomescu: Da, revendicările noastre au fost transmise atunci foarte clar că dorim ca în bugetul companiei pe 2019, să fie prinse creșteri salariale și vouchere de vacanță. Dar, vă spun cu amărăciune că nu am avut susținere nici din partea federațiilor, dar nici din partea oamenilor. Pentru că eu cred că, dacă atunci oamenii ar fi venit în protest alături de noi, în număr cât mai mare, reprezentanții federațiilor ar fi fost obligați să ne susțină și să ne reprezinte, iar astăzi altfel ar fi fost situația. 

Reporter: Credeți că, dacă ați fi fost susținuți în acel protest de președinții de sindicate și de un număr mult mai mare de oameni, ar fi fost rezolvate cerințele dumneavoastră? 

M.T: Da, eu asta cred! Sau, dacă nu ar fi fost așa, măcar cel puțin până acum aveam deja arse etapele astea cu "dialogul surzilor" dinte federații -administrație - Ministerul Energiei.
Supărarea oamenilor cea mai mare este că prețurile la toate trebuințele cresc aproape în fiecare lună și așa viața noastră devine tot mai scumpă. Salariile celorlalte categorii socio-profesionale, în frunte cu ale parlamentarilor, cresc într-o veselie, numai noi minerii și energeticienii din CE Oltenia suntem disprețuiți și condamnați să muncim pentru a plăti birurile puse pe această companie, iar pentru munca noastră grea să ne rămână niște salarii cu care abia mai putem să supraviețuim undeva sub limita unui trai decent. Iar tot acest timp trece în defavoarea noastră, pentru că trebuie să facem față vieții tot mai scumpe, cu salarii care lună de lună sunt tot mai de neajuns.

Reporter: Sunteti și acum foarte supărat în urma acelui protest? 
M.T: Sunt și supărat, și dezamăgit, pentru că s-au adunat multe. Sunt supărat pe marea majoritate a colegilor cu putere de decizie în sindicate, pentru că atunci ne-au întors spatele și s-au dezis de noi. Dacă nu m-a surprins faptul că o parte din așa zișii sindicaliști chiar le spuneau la oameni prin termocentrală să nu vină lângă noi pentru că lucrurile sunt deja rezolvate de ei și vor avea creșteri salariale și vouchere de vacanță, m-au supărat și chiar denigrat în spațiul public lideri pe care mă bazam și la care nu m-aș fi așteptat niciodată. 

Sunt însă dezamăgit și de atitudinea oamenilor, pentru că majoritatea dintre ei nu și-au putut găsi puțin timp în care să vină măcar câteva minute alături de noi, în cele 3 zile de protest.
Personal îi știu pe câțiva care se dau mari luptători și sunt primii la comentat și înjurat pe Facebook, dar când a fost să facă acțiune alături de noi, au dispărut ca prin minune. 

Reporter: Ce veți face în continuare? 
M.T: Eu personal o să continui să lupt atâta timp cât voi fi lider de sindicat, atât cât pot și așa cum știu. O să spun mereu ce am de spus, chiar dacă am observat că uneori îi deranjează pe directori, pe politicieni, dar și pe o parte din colegi atitudinea și acțiunile mele. Să știți că tot ce fac, fac pentru membrii sindicatului și colegii mei, pentru drepturile și interesele noastre generale. 

Ca structură sindicală, am văzut că toate cele 4 federații reprezentative au trimis o scrisoare comună Ministrului Energiei, prin care solicită creșteri salariale și vouchere de vacanță. Așteptările salariaților sunt foarte mari, iar eu le cer celor care sunt sindicalizați să pună presiune permanentă pe liderii și președinții lor de sindicat, până la rezolvarea revendicărilor noastre. 
Oricum, acum chiar putem spune că cele 4 federații chiar și-au asumat cel puțin două obiective pentru acest an, respectiv creșteri salariale și vouchere de vacanță. Toți cei care muncesc în această companie trebuie să înțeleagă că cerem drepturi pentru toți și noi toți trebuie să ne luptăm pentru ele.

Vizualizări: 3,027

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: