Cârciumaru despre situaţia din PNL Gorj: Trebuie respectat statutul!

Preşedintele PSD Gorj, Florin Cârciumaru, a declarat într-o emisiune TV că tensiunile din partid cresc deoarece de la anul încep deja discuţiile pentru candidaţii la primării, Consiliu Judeţean şi Parlament. În interiorul PSD este nevoie de o analiză, susţine Cârciumaru. El a vorbit puţin şi despre cum vede el alegerea primarilor şi a preşedintelui de Consiliu Judeţean. Liderul PSD a comentat la TV Sud şi situaţia de la PNL Gorj, unde liberalii susţin că Dian Popescu este suspendat de drept după condamnarea de la Înalta Curte.

Reporter: Cum vedeţi lupta pentru posturile de candidaţi la parlament?

Florin Cârciumaru: Încă nu se ştie numărul viitorilor parlamentari, cum se va candida, pe listă, pe colegii. Cresc frământările în toate organizaţiile. Orice candidatură va fi în 2016 se bazează pe credibilitatea persoanei şi credibilitatea o ai în momentul în care îţi faci datoria pe poziţia pe care eşti. Nu poţi să pleci la drum, indiferent de prietenie, rudenie, de toate relaţiile, nu poţi să pleci la drum cu un candidat care nu este credibil în faţa cetăţenilor. Un partid care se respectă organizează şi un sondaj şi să vedem persoana cu cea mai mare şansă. Tensiunile cresc pe această linie. Sunt bineînţeles probleme, consilierii majoritatea vor să candideze din nou, nu mai vorbesc de primari, parlamentari şi fiecare îşi doreşte să aibă  continuitate, ar trebuie să facem o analiză în interiorul organizaţiei.

Rep.: Cum vedeţi această reformare a clasei politice cât şi modificările din statut?

F.C.: Eu sunt de acord şi cu limitarea mandatelor, dar pe undeva nu poţi să îngrădeşti acest drept pe care-l are omul prin Constituţie. Este bine ca cetăţenii să fie lăsaţi să decidă. (...) Părerea mea este că atunci când s-a decis ca preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi prin vot direct s-a greşit, pentru că li s-a dat prea mare putere. Preşedinţii de consilii judeţene trebuie să fie aleşi de consilieri. Trebuie să fie aşa cum a fost cu ani în urmă. Aşa apare şi teama că nefăcându-şi datoria, făcând abuzuri, conducând dictatorial, poate să fie schimbat. Şi la primar trebuie să se găsească soluţii să nu se mai dea voie să cumperi voturi, aşa cum se întâmplă la comune. Nu e corect să fie ales pe găleţi sau alte materiale electorale. Aici trebuie lucrat, nu să obligi primarul ca la două mandate să se oprească.

Rep.: Situaţia de la PNL cum o vedeţi?

F.C.: Am şi eu experienţa unei alianţe cu PNL, vechiul PNL, cum a fost USL. Să ştiţi că nu a fost uşor. Tot datorită faptului că am o experienţă am reuşit să menţin un echilibru în cadrul USL. Nu putem spune că nu au fost probleme. Ştim tensiunile dintre domnul Călinoiu şi domnul Dian Popescu, dar am găsit linia de mijloc. În cazul lor, cum se spune problema să dispară un partid, cum a dispărut PDL, nu a fost corect din partea celor care au luat hotărârea. Un partid care a dat preşedintele, prim-miniştri. Dar, e problema dânşilor.

Rep.: Dacă preşedintele PSD Gorj ar fi condamnat ce aţi face?

F.C.: Este statut, nu e loc de întors. Dacă e prevăzut acolo nu e loc de întors. Nu cunosc însă statutul PNL. Indiferent cine este nu poţi să fii preşedinte în momentul în care tu nu respecţi statutul. Dacă e aşa. 

Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: