Care este şcoala din Gorj cu cei mai mulţi bani

Veste bună pentru unităţile de învăţământ de pe raza judeţului Gorj. Guvernanţii au majorat încă de la finele anului trecut costul standard per elev, ceea ce înseamnă mai mulţi bani pentru profesori şi pentru activitatea de educaţie. Potrivit ordinului, costul standard per elev a crescut în 2016 de la 2.520 lei la 3.043 lei pentru elevii din mediul rural, creşterile pentru elevii din mediul urban fiind şi mai semnificative. În Gorj, Liceul Tehnologic Turceni are cel mai mare buget dintre toate unităţile de învăţământ.

Şcolile din judeţul Gorj vor avea începând cu luna aceasta bugete mai mari pentru plata salariilor şi întreţinere. Costul standard per elev a crescut cu aproape 20%, de aceea cu cât o şcoală are mai mulţi elevi cu atât este mai bogată. ”Aceştia sunt banii care urmează copiii, bani pentru salariile profesorilor, pentru întreţinerea şcolilor. Aceşti bani dau practic bugetul unei şcoli. Este un cost care se aplică pe an şcolar pentru fiecare elev. Acest cost se înmulţeşte cu numărul de elevi din şcoala respectivă şi rezultă bugetul şcolii pe anul respectiv, care nu ajunge niciodată. Copilul în momentul în care se transferă de la o şcoală la alta pleacă cu aceşti bani după el. De asta e important ca o şcoală să aibă cât mai mulţi copii”, a spus Constantin Huică, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, filiala Gorj.

Bani mai mulţi, dar tot puţini

Sindicaliştii trag însă un semnal de alarmă şi spun că banii, fie ei şi mai mulţi, tot vor fi insuficienţi pentru anumite unităţi şcolare de învăţământ. Este vorba de acele şcoli unde predau foarte mulţi profesori cu gradul I sau profesori care au o vechime peste 30 de ani în învăţământ. Totuşi, Liceul Tehnologic Turceni rămâne unitatea şcolară cu cel mai mare buget in judeţ. ”La noi în judeţ, bugetul cel mai mare îl are Liceul Tehnologic Turceni care are vreo 2.000 de copii, învăţământ primar, gimnazial, liceal. Ei se încadrează tot timpul în buget pentru că au mulţi copii, profesorii sunt tineri şi nu au salarii foarte mari faţă de şcoli unde aproape toţi profesorii au gradul I, majoritatea au gradaţie de merit, au vechime peste 30 de ani, aici e firesc să nu ajungă niciodată banii. E un lucru foarte bun că a crescut costul standard per elev, acum să sperăm că ne vom putea şi încadra în acest buget”, a spus Constantin Huică, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, filiala Gorj.

Vizualizări: 210

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: