Care sunt previziunile CE Oltenia pentru anul 2014

Austeritate, chiar şi cu toate grupurile contractate, declară directorul general Laurenţiu Ciurel. Acesta a mărturisit că marea provocare a anului 2014 va fi încadrarea în preţul de 185 de lei, cu care CEO a vândut un MWh. Este evident că CE Oltenia nu a vândut în 2013 în condiţii de eficienţă, raportat la costul final pentru producerea unui megawatt, dar în 2014 preţul pentru producerea energiei trebuie să fie mai mic de 180 de lei.

Pentru ca preţul de producere a unui megawatt să fie de circa 180 de lei, CE Oltenia trebuie să facă reduceri, crede directorul Laurenţiu Ciurel. În fapt, în 2013, un greu pentru energia pe cărbune, CE Oltenia a avut un profit înşelător, nu obţinut din performanţă şi vânzări, ci din reduceri. De asemenea, prognoza vânzărilor de energie din bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2014, este de 14,5-15 TW, faţă de 18,5 din 2013. Oricum, bugetul pe 2013 a fost rectificat şi vânzările au fost aduse la o ţintă mai uşor de îndeplinit, 12 TW.

Plapuma se întinde puţin

La fel se va întâmpla şi în 2014. Laurenţiu Ciurel explică faptul că până acum toate grupurile CE Oltenia sunt contractate. Peste 1.000 de MWh, cu posibilitatea de a creşte la 1.200, la care se adaugă celelalte platforme de vânzare a energiei. Mai este şi HG 138/2013, cea care obligă Transelectrica şi ANRE ca CE Oltenia să ofere servicii de sistem de 600 de MW. „Ne ducem la o putere de mult peste 2000, ceea ce ne ţine ocupate toate grupurile“, precizează Laurenţiu Ciurel.

Chiar energia pe anul 2014 este contractată este şi o problemă. „Problema e următoarea: trebuie să dăm mult costurile jos. Va trebui să lucrăm în regim de austeritate să reducem costurile pentru că altfel nu vom putea rămâne în piaţă“.

CE Oltenia, o căruţă cu hamuri scumpe

Ciurel spune că preţurile pe bursă au scăzut foarte mult. Un megawatt nu mai este 220 de lei, ci chiar şi 170 de lei. Producerea unui megawatt costă la CEO aproape 200 de lei, dar îl vinde cu 185. „Trebuie să intrăm în costuri, asta e cel mai important, adică să ne întindem cât ne e plapuma. Faţă de 220-230 cât se vindea în 2011-2012 bursa acum e la 170-180 de lei. Va fi un efort foarte mare anul viitor să ne încadrăm în acest preţ. Din fericire avem toată producţia vândută şi este mult mai bine“, a declarat Laurenţiu Ciurel.

Directorul companiei a făcut o comparaţie amuzantă între CE Oltenia şi o firmă de hamuri de cai. „Cineva mi-a dat un exemplu extrem de sugestiv, era o firmă foarte bună care făcea hamuri de cai şi la un moment dat el făcea cele mai bune hamuri, dar nule  putea vinde pentru că nu a băgat de seamă că apăruseră maşinile. Şi noi trebuie să fim atenţi la fenomenul acesta, nu cumva să producem un cărbune pe care să nu-l putem vinde pentru că prea scump. La modul cum producem acum, vă spun, cărbunele nostru este foarte scump, nu are desfacere. Degeaba producem mult dacă producem scump“.

LISTARE

Veniturile din 2013 sunt esenţiale pentru procesul de listare al companiei. Potrivit directorului Ciurel se vor obţine în jur de 50 de milioane de euro:„Nu cred că putem obţine peste 100 de milioane de euro, dar cred că în jur de până în 50 de milioane de euro e fezabil să facem IPO la anul“.

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: