Care vor fi cei şapte parlamentari de Gorj

Gorjul va avea după alegerile din decembrie doar şapte parlamentari, faţă de 11 câţi sunt în prezent. Bătălia politică se dă pe două locuri de senator şi cinci de deputat. Până la ruptura din PSD, lucrurile păreau clare. Social democraţii se bazau pe un senator şi doi deputaţi, liberalii la fel, iar ALDE spera să ia un deputat la redistribuire. De sperat sperau şi alţii, dar cu şanse mai mici.
Faptul că Ion Călinoiu candidează independent la Camera Deputaţilor şi Ion Ciocea la Senat schimbă radical lucrurile. Cu susţinerea declarată a primarilor PSD, Călinoiu poate obţine 20% din voturi, care i-ar asigura mandatul de deputat. Voturile le-ar lua în mare parte de la PSD, partid care ar putea rămâne doar cu Ponta deputat în Gorj. Nici liberalii nu pot fi siguri pe al doilea loc de deputat, mai ales dacă nu creşte scorul de la locale. Dacă va fi sub 30%, PNL l-ar putea avea doar pe Dan Vîlceanu în Camera Deputaţilor. Culmea, un post de deputat l-ar putea obţine la redistribuire UDMR, care poate aduna multe resturi din ţară, care să se contabilizeze în contul lui Cristi Tudor. Totul e să ia măcar patru mii de voturi în Gorj. ALDE speră să îl scoată pe Dian Popescu deputat, acesta având ceva mai multe şanse decât candidatul PMP, Gheorghe Daviţoiu, deşi prietenia acestuia cu liderii sindicali din zona Rovinari nu este de neglijat. O necunoscută este evoluţia USR în Gorj, candidaţii propuşi fiind nu doar necunoscuţi opiniei publice, ci şi timizi în faţa camerelor de luat vederi, refuzând să vorbească presei la depunerea listelor. Dar, USR este un fenomen la nivel naţional şi are deja mulţi votanţi dispuşi să îi dea un cec în alb.
Candidatura lui Ion Ciocea la Senat complică de asemenea calculele. Ciocea ar avea nevoie de jumătate plus unul din voturile valabil exprimate pentru a intra în parlament, independenţii neavând şansa să adune de la alţii la redistribuire, cum au candidaţii de la partide. Deşi, şansa lui Ciocea este mică, aşa că favoriţi rămân Florin Cârciumaru de la PSD şi Tudor Barbu de la PNL, dar politica este uneori imprevizibilă.

Vizualizări: 1,840

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: