Cariera Meri caută soluţii pentru conservarea pădurilor dacice

Responsabilii de la cariera Meri trebuie să protejeze pădurile dacice din Parcul Naţional Defileul Jiului dacă nu vor să închidă unitatea prin exploatare. Asta au decis membrii comisiei de analiză tehnică care au analizat studiul privind impactul activităţii de exploatării de granit în aria protejată. Cei de la cariera Meri trebuie să găsească soluţii pentru conservarea habitatelor din situl protejat.

Reprezentaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj, dar şi ai instituţiilor responsabile cu ariile protejate, au cerut administratorilor Carierei Meri să prezinte soluţii pentru conservarea habitatelor din aria protejată, dacă vor să continue exploatarea granitului.

Soluţii pentru aria protejată

Este vorba de pădurile dacice care ocupă 0,9 ha din perimetrul pentru care unitatea vrea să exploateze în viitor granit dar și anumite specii de animale și plante. Cei de la APM Gorj le-au dat câteva sugestii reprezentanților carierei Meri. "În urma analizei s-a constatat că sunt câteva habitate prioritare care ar trebui evitate. Ca o soluție alternativă se va elimina acea suprafață din proiect, în sensul în care nu va fi afectată deloc sau creează o bandă de protecție în jurul acelei suprafețe, un anumit tip de pădure, că trebuie să evalueze inclusiv impactul de la marginea carierei spre interiorul parcului și al sitului", a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj

Cei de Cariera Meri au primit un termen pentru a se conforma solicitării celor din comisia de analiză tehnică, comisie din care fac parte biologi, reprezentanți ai Agenției de Mediu, de la Parcul Național și alți specialiști. "Termenul pentru depunerea acestor soluţii alternative maxim este undeva la 15 septembrie. Este o muncă laborioasă în sensul în care vor trebui să vină din nou pe teren, să identifice impactul care a rămas, ca un impact rezidual și ce soluții găsesc pentru a-l diminua", a explicat șeful APM Gorj.

Responsabilii de cariera Meri vor trebui să spună cu precizie și în ce interval de timp și-au propus să epuizeze granitul din suprafața pentru care dețin licență și pentru care au solicitat în 2015 aviz de mediu pentru închiderea prin ocupare a unei suprafețe de 9.5 hectare. Actualmente funcționează pe o suprafață de 8.5 hectare din 17.6 care este prevăzut în licența de exploatare emisă de Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM).

Galerie foto


Vizualizări: 910

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: