CarsRoute: Transfăgărășanul, cel mai frumos drum din lume

Publicația CarsRoute a realizat un top 15 al drumurilor pe care să mergi înainte să mori, iar celebra șosea românească a fost situată pe locul 1. Topul a fost preluat de numeroase publicații importante din întreaga lume, fapt ce  atrage și mai mult atenția străinilor asupra turismului românesc. Și cei de la Top Gear au declarat în 2009 Transfăgărășanul cel mai bun drum din lume.

Acum 43 de ani, în anul 1974, pe 20 septembrie a fost inaugurat în România unul dintre cele mai frumoase drumuri rutiere printre munți din întreaga lume. Recunoscut la nivel internațional, Transfăgărășanul a fost prezentat chiar și în emisiunea britanică Top Gear, fiind un drum foarte apreciat și lăudat.  Drumul, după cum îi spune și numele, traversează Munții Făgăraș din Carpații Meridionali, șoseaua urcând până la altitudinea de 2042 metri în căldarea glaciară Bâlea. Acesta nu este cel mai înalt drum din România, zona din pasul Urdele din Transalpina ajungând la altitudinea de 2145 metri. Construcția celor 92 kilometri de șosea a durat doar patru ani și s-au dislocat circa 3 milioane de tone de rocă, s-au făcut 830 de lucrări transversale și 290 000 de metri cubi de zidărie, iar pentru construcția tunelului Capra-Bâlea au fost exscavați peste 41 000 metri cubi de rocă, informează Agerpres.ro.

Lucrarea este una foarte complexă, existând peste 800 curbe, ceea ce înseamnă la mai putin de un 0,11 km există una, iar din această cauză viteza maximă cu care se circulă este de 40 km/h. Începutul Transfăgărășanului este în comuna Arefu, județul Argeș și se termină în comuna Cârțișoara, județul Sibiu.  De asemenea, pe lângă cele 800 curbe, se pot număra 27 de poduri și viaducte. Este de menționat că cel mai lung tunel din România se află tot de-a lungul acestui drum. Este vorba despre Tunelul Bâlea care străbate Muntele Paltinu și are 887 metri lungime. Drumul este închis pe perioada iernii, de la sfârșitul lunii octombrie, până în iunie. În această perioadă, la Lacul Bâlea se poate ajunge doar cu telecabina.

”The best driving road in the world”, așa au descris cei de la Top Gear Transfăgărășanul, atunci când au filmat în România unul dintre episoadele faimoasei emisiuni. Top Gear este un show tv urmărit la scară mondială, iar o astfel de reclamă adusă țării noastre reprezintă un mare avantaj adus turismului de la noi. Între timp a fost dată în folosință și Transalpina, un alt drum de excepție, situat la o altitudine mai mare, iar lupta pentru cel mai frumos drum din România este una acerbă.

Vizualizări: 1,188

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: