Cartel Alfa cere modificarea Legii dialogului social

Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel ALFA" solicită formaţiunilor politice cu reprezentare parlamentară să voteze raportul Comisiei pentru Muncă şi să adopte proiectul care ar modifica legea 62/2011 a dialogului social, acuzând că actualul cadru normativ nu asigură "existenţa unui dialog social funcţional între sindicate şi angajatori atâta vreme cât nu există nicio consecinţă a acestui dialog”.

 
CNS Cartel Alfa face un apel public către partidele parlamentare să voteze proiectul de modificare a Legii 62/2011, care a fost depus pentru raport în Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor în noiembrie 2018. 
 
"În aceşti 10 ani, patronatele şi angajatorii au folosit intensiv toate pârghiile şi oportunităţile oferite lor de legea 62/2011 pentru a distruge dialogul social şi negocierile colective la nivel de sector şi de companie”, susţin sindicaliştii.
 
Ei susţin că legislaţia adoptată pin asumare şi fără dezbatere în urmă cu un deceniu oferă angajatorilor "toate pârghiile” şi a creat un "dezechilibru major” în relaţiile dintre patronate şi salariaţi. 
 
"Nu putem vorbi de existenţa unui dialog social funcţional între sindicate şi angajatori atâta vreme cât nu există nicio consecinţă a acestui dialog. Ce sens are dialogul social dacă, indiferent cât de civilizat şi de argumentat se desfăşoară, nu conduce la semnarea de acorduri şi asumarea unor obligaţii? Despre ce “colaborare reală” dintre partenerii sociali vorbesc patronatele, în condiţiile în care numărul de contracte colective de muncă a scăzut în mod dramatic? La nivel de sector, nu s-a încheiat niciun contract colectiv de muncă din anul 2011 până acum (anterior anului 2011, numărul anual de acorduri colective încheiate la nivel de sector era în jur de 16). În lipsa unei asumări concrete, orice dialog este până la urmă o simulare”, susţine CNS Cartel Alfa într-un comunicat.
 
Sindicaliştii reclamă că singurul nivel la care mai are loc "sporadic câte o negociere finalizată într-un acord” este cel la nivel de companie. 
 
"Din aproape 30.000 de companii active care au peste 20 de angajaţi şi astfel obligaţia de a iniţia negocierea colectivă, sub 800 dintre acestea au încheiat un contract colectiv de muncă (adică sub 3%). Dintre aceste contracte colective, marea majoritate (9 din 10) nici nu sunt negociate şi semnate de sindicate, ci de reprezentanţii salariaţilor (nişte pseudo-structuri de dialog controlate de angajatori)”, mai susţin sindicaliştii.
 
Aceştia atrag atenţia supra faptului că nu se poate vorbi despre democraţie într-o societate cu discrepanţe foarte mari între categoriile sociale.
 
"Chiar dacă angajatorii se pot simţi legitimi în dorinţa lor de a maximiza sub orice formă profiturile, rolul statului este să asigure un cadru legislativ care să realizeze o distribuţie corectă a valorii create în societate, prin pârghiile pe care le are la dispoziţie: în acest caz, cadrul legislativ pentru negocierea colectivă. O societate în care inegalităţile sociale sunt atât de mari nu poate să asigure o dezvoltare sustenabilă şi democratică”, mai consideră reprezentanţii Cartel Alfa.

Vizualizări: 1,082

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: