Casa de Asigurări de Sănătate Gorj clarifică situația paturilor din spitale

Casa de Asigurări de Sănătate Gorj reacționează după ce managerul Spitalului din Târgu-Cărbunești a declarat că unitatea medicală pe care o conduce riscă să intre în faliment pentru că nu i-au fost aprobate cele 300 de paturi așa cum a solicitat. În replică, oficialii CAS spun că spitalul a avut 260 de paturi pentru spitalizarea continuă mereu și că numărul de paturi va rămâne același și în acest an. De la anul, s-ar putea schimba lucrurile. Și nu doar la Târgu-Cărbunești. 

Ministerul Sănătății urmărește să taie din paturile de spitalizare continuă și să se axeze mai mult pe spitalizarea de zi. Iar această măsură va afecta, implicit, toate spitalele din Gorj. 

Într-un interviu pentru Pandurul, șefa CAS Gorj a explicat situația de la Târgu-Cărbunești, fost spital Covid. A explicat că statisticile din ultimii ani, din pandemie, când spitalul a fost suport Covid, nu au fost luate n calcul când a fost decis numărul de paturi de la 1 iulie încolo. 

"Nu am redus numărul de paturi la niciunul dintre spitale. Au acelaşi număr de paturi din 2017. La nivel de ţară, într-adevăr, începând cu 1 iulie 2023, au fost reduse paturile contractabile. Mai exact, a fost diminuat cu cu 2255 de paturi numarul de paturi contractabile la nivel de ţară. Judeţul Gorj, în schimb, a rămas cu acelaşi număr de paturi contractabile. Acelaşi număr din 2017 până în prezent. Într-adevăr este un număr maxim de paturi contractabile, în baza cărora se încheie contractul cu Casa de Sănătate. La număr de paturi vorbim doar despre spitalizare continuă. Doar pentru acest segment de asistenţă medicală vorbim de număr de paturi contractabile. Spitalele primesc bani de la Casa de Sănătate pentru spitalizare continuă, pentru spitalizare de zi, pentru ambulatoriu, pentru Programe Naţionale de Sănătate, pentru recuperare. Deci sunt bani primiţi pe mai multe segmente de asistenţă medicală", a spus Amalia Făgaș, directorul executiv al Casei de Asigurări de Sănătate Gorj. 

Mai puțini bani pentru spitalizarea continuă 

Șefa CAS Gorj a mai explicat că tendința, la nivel național, se va schimba. Se vrea să se pună accent mai mult pe spitalizarea de zi peste tot în țară. "Tendinţa, la nivel naţional, este de scădere a banilor alocaţi pentru spitalizare continuă şi dezvoltarea spitalizării de zi şi ambulatoriului. Nu este vorba despre concedieri. Domnul manager trebuie să facă o analiză a eficienţei serviciilor medicale şi dacă serviciile în spitalizare continuă sunt reduse, trebuie să le dezvolte pe celelalte. Asta este tendinţa la nivel naţional. Încă din luna octombrie sau septembrie anul trecut, domnul ministru Rafila a trimis adrese către toate spitalele din ţară, prin care erau anunţaţi că se va reduce numărul de paturi contractabile pentru spitalizare continuă. Spitalizarea continuă sunt serviciile medicale acordate persoanelor care au nevoie de îngrijire mai mult de 12 ore. Tot ce este sub 12 ore ca timp aferent serviciilor medicale se numeşte spitalizare de zi. Asta se doreşte. Omul merge, i se fac serviciile medicale în ambulatoriu, ce nu se poate face în ambulatoriu şi necesită investigaţii suplimentare, se merge cu pacientul în spitalizare de zi. Aceste 260 de paturi, Spitalul Cărbuneşti le are din 2017. Nu a avut nici mai multe, nici mai puţine. Nu Casa de Sănătate nu a vrut să îi aprobe un număr mai mare de paturi. Există o comisie formată din reprezentanţi de la Casa de Sănătate şi de la DSP. Analiza s-a făcut de către Casa de Sănătate şi de DSP. Există, conform legislaţiei, şi nişte indicatori cantitativi conform cărora se repartizează numărul de paturi, Aceşti indicatori cantitativi se referă la ultimii patru ani. Ştim cu toţii că 2020-2022 sunt ani pandemici şi atunci datele nu sunt relevante. Ca punct de reper, 2019, am încercat să facem o analiză şi tot aşa erau repartizate numărul de paturi. Am preferat ca pentru anul acesta să rămână numărul de paturi la fel. În anul 2024 sperăm să rămână acelaşi număr de paturi pentru judeţul Gorj. Dacă nu va rămâne, atunci se va pune problema. În 2024, când se va realiza analiza, o să avem nişte indicatori calculaţi fără pandemie", a mai spus șefa CAS Gorj, într-un interviu pentru Pandurul. 

"Primăria noastră e mică"

Managerul de la Târgu-Cărbunești a declarat că aprobarea a doar 260 de paturi din 300 câte a solicitat riscă să ducă inclusiv la concedieri. Și-așa unitatea medicală are o soartă grea din cauza banilor puțini. „Eu am spus ce aveam de spus, îi lăsăm pe alţii să ia masuri. Dacă se se scad paturile, se scad şi veniturile. Orice pat în plus aduce un venit în plus. Asta e ideea. Noi într-o lună plătim pe unii, în altă lună pe alţii. Dăm telefoane se ne mai aştepte cu plata. Asta se întamplă de la 1 ianuarie de când e modalitatea de plată la performanţă. Noi am face performanţă, dar dacă asta e contractul, nu putem în plus. Noi am anunţat pe toata lumea. Primăria noastră e prea mică ca să ne ajute pe noi cu bani mai mulţi", a declarat managerul spitalului din Târgu-Cărbuneşti, Sorin Mehedințu.

Vizualizări: 1,846

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: