Cum ne pot dăuna vitaminele în exces

Consumul unei cantități excesive dintr-o anumită vitamină poate determina probleme serioase de sănătate, o condiție medicală denumită hipervitaminoză sau toxicitatea vitaminelor.


Consumatorii sunt bombardați în media cu informații care menționează că administrarea de suplimente de vitamine poate aduce beneficii sănătății în numeroase moduri. De asemenea, multe dintre produsele alimentare, de la apa îmbuteliată și sucul de portocale, la cerealele pentru micul dejun sau batonul de energie, sunt îmbogățite (fortificate) cu vitamine și minerale.

Atunci când sunt consumate în mod natural din alimente, vitaminele nu sunt dăunătoare, chiar dacă se consumă cantități mari dintr-un anumit aliment. Însă, atunci când sunt luate în doze concentrate sub formă de suplimente, este ușor să se depășească doza zilnică recomandată, ceea ce poate avea efecte negative asupra sănătății.


Dacă sunteți îngrijorați privind consumul în exces de vitamine, discutați cu medicul dumneavoastră despre utilizarea suplimentelor de vitamine. Acesta vă va întreba dacă aveți anumite simptome și va efectua analize de sânge pentru identificarea hipervitaminozei și, dacă este necesar, va recomanda un tratament. Ca regulă generală, simpla oprire a consumului suplimentelor de vitamine poate permite organismului să corecteze dezechilibrul și să restabilească starea de sănătate.


Există un risc scăzut ca aceste vitamine să devină periculoase atunci când sunt administrate în megadoză o singură dată, de obicei prin utilizarea greșită a suplimentelor de vitamine. Mai degrabă, pot cauza probleme de sănătate atunci când sunt luate în doze mari în mod continuu timp de mai multe zile. De exemplu, administrarea de doze foarte mari de vitamina B6 poate cauza leziuni ale nervilor, potențial ireversibile în timp, iar administrarea unor cantități mari de niacină (vitamina B3) - peste 2 grame pe zi - poate provoca afectare hepatică.



Vitamina A este o vitamină liposolubilă indispensabilă pentru vedere. Are un rol important pentru sistemul imunitar și funcționarea normală a organelor.
Menținerea aportului zilnic de vitamina A în dozele recomandate este cea mai sigură alegere, deoarece administrarea unor doze crescute timp îndelungat poate fi dăunătoare. Femeile însărcinate ar trebui să evite administrarea de suplimente de vitamina A în timpul sarcinii sau în timpul încercării de a concepe, deoarece vitamina A poate avea efecte teratogene, cu apariția anomaliilor de dezvoltare a embrionului sau a fătului.


Majoritatea vitaminelor B sunt importante pentru metabolism și au un rol esențial pentru sănătatea pielii, a părului, creierului și mușchilor. Din fericire, cu excepția vitaminelor B3 și B6, este puțin probabil să apară o toxicitate semnificativă în cazul utilizării excesive a acestor vitamine.


Vitamina C are câteva funcții importante. Este folosită de organism ca antioxidant pentru a preveni deteriorarea celulelor și, de asemenea, pentru creșterea și repararea țesuturilor din organism. Are rol în vindecarea rănilor și în menținerea sănătății pielii, vaselor de sânge, oaselor și cartilajelor. Hipovitaminoza (deficitul) de vitamina C determină scorbut.


Vitamina E este un grup de 8 compuși înrudiți utilizați ca antioxidanți pentru a proteja celulele organismului de deteriorare. Are rol în imunitate și menținerea sănătății pielii și a ochilor.



Vitamina K este o vitamină solubilă în grăsimi importantă pentru coagularea sângelui. 

Material informativ realizat de dr. Cornoiu Cristina, medic specialist medicină de familie - Cabinet Planificare familială -Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu

Vizualizări: 686

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: