Casa Gănescu trece în administrarea Muzeului Brâncuși

O hotărâre de guvern prin care Casa Gănescu din Târgu Jiu trece din administrarea Ministerului Culturii în cea a Muzeului Național "Constantin Brâncuși" a fost publicată marți, 2 iunie 2020, în Monitorul Oficial. Asta la câteva luni după o așa-zisă inaugurare a muzeului, prin care liberalii au vrut să arate că, spre deosebire de pesediști, ei fac lucrurile să meargă.

Pe hârtie, muzeul există de câțiva ani, dar nu are nicio operă proprie, la începutul anului expunând pentru câteva săptămâni fotografii împrumutate de la alte instituții de cultură. Muzeul este la al doilea director.

Predarea-preluarea imobilului urmează să se facă în 30 de zile de la publicarea hotărârii în Monitorul Oficial, se arată în hotărâre, unde se precizează că destinația clădirii este de sediu al muzeului.

Casa Barbu Gănescu, din municipiul Târgu-Jiu, este o construcţie în stil neoromânesc realizată pe un nucleu datând din anul 1790. În perioada anilor 1937 – 1938, în timpul când a executat și coordonat lucrările de la Ansamblul sculptural care îi poartă numele, Constantin Brâncuși a fost găzduit în această cladire. În 1948 imobilul a fost rechiziționat pe seama Ministerului Sănătății pentru a se inființa aici Dispensarul pentru puericultură.

În 1950 prin Decretul nr. 92 casa și terenul au fost naționalizate și trecute în proprietatea statului, iar o mare parte din timpul cuprins intre 1950 – 1989 imobilul a fost sediul Casei de oaspeți a PCR. După evenimentele din 1989, nepoata fostului proprietar, Ileana Popescu a revendicat cladirea și a redobândit-o, iar ulterior a revândut-o Consiliului Județean Gorj, care a cedat-o apoi Ministerului Culturii pentru înființarea muzeului. (A.A.)

Galerie foto


Vizualizări: 1,050

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: