Casa „Iosif Keber”, tot în paragină. Noi promisiuni

De aproape zece ani se chinuiesc autoritățile județene să repare Casa „Iosif Keber” din Târgu Jiu. Fie n-au găsit bani, fie n-au avut specialiști care să se ocupe de reabilitările necesare. Circa două milioane de lei, bani europeni, vor fi investiți în clădirea ce i-a aparținut pictorului Iosif Keber. Ultima promisiune a reprezentanților Consiliului Județean este că imobilul va fi modernizat în primăvara anului viitor.

Încă din 2015, Consiliul Județean Gorj a prevăzut bani pentru reabilitarea Casei Iosif Keber, însă mereu sumele au fost direcționate în alte părți. În acest an, autoritățile au reușit să atragă 1,8 milioane de lei de la Uniunea Europeană pentru a moderniza clădirea lăsată în paragină. Chiar dacă au fost bani, demersurile au fost greoaie. Din lipsă de specialiști, o singură firmă a venit la licitație. Oferta va fi analizată până la sfârșitul lunii viitoare.

“Având în vedere că e un monument istoric, cel care venea să liciteze avea nevoie de o autorizație specială de la Ministerul Culturii. A fost licitată de data aceasta. Avem o ofertă. Targetul colegilor mei este ca, în luna ianuarie 2019, oferta să fie evaluată. Dacă îndeplinește condițiile tehnice și financiare, având în vedere că este finanțată din fonduri europene, va fi încheiat contractul de proiectare și execuție, iar în martie, aprilie, să începem lucrările”, au fost asigurările venite din partea lui Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj.

Pe lângă cele 1,8 milioane de lei, fonduri europene, Consiliul Judeţean a mai alocat încă 300.000 de lei. Principalele lucrări de modernizare vor consta în restaurarea suprafeţei totale a imobilului, respectiv 325 mp, amenajări peisagistice pe 90 mp, realizarea instalaţiilor termice interioare, amenajarea de spaţii expoziţionale, realizarea instalaţiilor de supraveghere video, internet, TV, antiefracţie, detecţie şi avertizare incendiu, a aleilor de acces către obiectiv, dar şi asigurarea unui iluminat arhitectural exterior, pentru punerea în valoare a imobilului.

Vizualizări: 829

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: