Casa memorială de la Bălăneşti, inundată

Casa Memorială a geologului Ion Popescu-Voiteşti se află într-un avansat proces de degradare. Imobilul din Bălăneşti a fost inundat, iar tencuiala pereţilor a căzut. Autorităţile judeţene dau asigurări că va fi restaurată anul acesta.

Locuinţa în care a trăit geologul Ion Popescu-Voiteşti, declarată casă memorială, este pe punctul de a deveni o ruină. Cel puţin asta spune primarul din Bălăneşti, Ovidiu Pungan, care susţine că apa s-a infiltrat în casă, iar protecţia exterioară a imobilului este la pământ. “Se află într-un stadiu foarte mare de degradare, încărcătura pereţilor a căzut, iar la subsol sunt inundaţii. Trebuie rezolvate problemele urgent. Până acum nu am primit decât promisiuni însă nimic concret. Mă voi zbate pentru renovarea acesteia”, a precizat primarul din Bălăneşti, Ovidiu Pungan.

Responsabilii judeţeni spun că anul acesta vor începe lucrările de reabilitare, atât la Casa Memorială Ion Popescu-Voiteşti din Bălăneşti, cât şi la Casa Moangă-Pleşoianu de la Săcelu. “Ambele case sunt incluse în planul de restaurare al Ministerului Culturii. Probabil o să se voteze bugetul, deoarece mai sunt discuţii în legătură cu acest aspect şi anul acesta se vor restaura, aşa cum a promis ministrul culturii. Nu este numai casa de restaurat, mai sunt şi anexele, gardul şi acoperişul”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.

Reprezentanţii Muzeului Judeţean Gorj mai spun că, după restaurare, dispensarul şi farmacia, situate la parterul edificiului, vor fi păstrate, aşa cum şi-a dorit Ion Popescu-Voiteşti.  Nivelul superior va fi amenajat din punct de vedere expoziţional cu obiecte care au aparţinut savantului.

Pentru reabilitarea casei memoriale sunt necesare circa 8 miliarde de lei vechi. Ion Popescu-Voiteşti şi-a consacrat întreaga viaţă cercetării structurii pământului românesc şi a descoperit modul de adăpostire a bogăţiilor minerale.

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: