Casa Memorială „Popescu-Voiteşti” va fi reabilitată

Lucrările de reabilitare a Casei Memoriale Ion Popescu-Voiteşti din Bălăneşti ar putea începe de anul viitor. Autoritățile locale au reuşit să convingă conducerea județului că este nevoie de investiții pentru ca imobilul să poată dăinui peste veacuri. Mai mult decât atât, primarul Ovidiu Pungan a făcut diligențele necesare ca savantul Ion Popescu-Voiteşti să primească o stea pe Aleea Nemuritorilor din Târgu Jiu, iar o stradă din municipiu să-i poarte numele.

Casa Memorială a geologului Ion Popescu-Voiteşti din Bălăneşti se află într-un avansat proces de degradare. De-a lungul ultimilor ani, autoritățile locale au făcut nenumărate demersuri pentru ca locuința în care a trăit savantul să fie recondiționată. „Am făcut aceste demersuri şi am adus la cunoştinţă în fiecare an de când sunt primar al comunei Bălăneşti reabilitarea Casei Memoriale Ion Popescu-Voiteşti. Este păcat că nu s-a ținut cont până acum de acest lucru, nu s-au găsit banii necesari, fiind în administrarea Consiliului şi Muzeului Județean. Din discuțiile pe care le-am avut cu domnul preşedinte al Consiliului Județean şi cu directorul Muzeului Județean, pentru anul viitor s-a găsit sursa de finanțare şi casa va intra în reabilitare”, a declarat Ovidiu Pungan, primarul comunei Bălăneşti.

Monumentul a fost construit în anul 1941, de arhitectul Iulius Doppelreiter. Casa adăposteşte exponate, precum cărți sau manuscrise, care evocă activitatea geologului, dar şi o colecție de malacologie şi paleontologie.

Autoritățile locale din Bălăneşti au demarat procedurile pentru ca Ion Popescu-Voiteşti să aibă şi o stea pe Aleea Nemuritorilor din Târgu Jiu. „Intenționăm, şi cu siguranță se va întâmpla acest lucru, ca în noiembrie să-i facem o stea pe Aleea Celebrităților, cât şi o stradă din Târgu Jiu ne dorim să-i poarte numele. În Cluj Napoca este strada Ion Popescu-Voiteşti şi este păcat ca în județul nostru sau în municipiul Târgu Jiu să nu existe. Am discutat cu autoritățile județene, locale şi cu parlamentarii. Cu siguranță vom realiza aceste lucruri”, a mai spus primarul comunei Bălăneşti.

Vizualizări: 436

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: