Case în pericol. Primar: Oamenilor le este teamă

Situație delicată pentru cel puțin zece familii din comuna gorjeană Bărbătești. Gilortul a săpat în maluri, iar casele lor, situate la nici 100 de de metri de albia râului, sunt predispuse alunecărilor de teren. Autoritățile locale spun că situația este critică și cer instituțiilor responsabile să ia măsuri imediate pentru consolidarea malurilor.

Numeroase case, dar și biserica și cimitirul din satul Socu sunt predispuse alunecărilor de teren. Râul Gilort a săpat în maluri, iar problema se agravează de la an la an. Autoritățile locale spun că trebuie realizate cât mai repede investiții în ceea ce privește stabilizarea malurilor. ”Prima casă se află la o distanță cuprinsă între 50 și 100 de metri. Există risc de alunecare pentru că este un mal foarte înalt, foarte abrupt acolo. Dacă Gilortul erodează la baza malului, o să cadă în apă. La fiecare mărire a debitului Gilortului, cad în jur de 20 de metri. Oamenilor le este teamă. Cel puțin de 5-6 ani am sesizat eu problema, oamenii au sesizat-o mai demult. Investițiile trebuie realizate de Serviciul de Gospodărire Apelor, noi nu putem face pentru că nu suntem proprietari”, a declarat Adrian Mangu, primarul comunei Bărbătești.

Autoritățile locale spun că au făcut cuoscută această problemă tuturor factorilor de decizie de la nivelul județului. Mai mult, au și reușit să obțină finanțare acum câțiva ani pentru consolidarea malurilor, dar au fost nevoite să o dea înapoi. ”Am făcut informare acum 2 ani, am și reușit să iau din Fondul Suveran de Investiții în jur de 300 mii lei, pe care a trebuit să îi dau înapoi, pentru că nu am putut să investesc în comună, pentru că terenul acela nu era al meu. Trebuie realizat un dig de protecție, pe o distanță de peste 200 de metri”, a mai spus primarul din Bărbătești.

Conducerea Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) Gorj spune că vor fi realizate lucrări de consolidare a malurilor în acea zonă, dar nu a putut avansa un termen pentru demararea lucrărilor. ”Nu este o situație apărută acum, nu e situație de urgență. E o eroziune care de anul trecut a fost, la nivel de ABA Jiu, promovată, să facem investiții acolo, în trei puncte. A și luat certificat de urbanism, urmează să primească finanțare. ABA Jiu va investi în regularizarea și consolidarea malurilor erodate. Deocamdată, să vedem bugetul pe acest an, pentru că noi nu îl avem. Nu pot să-mi dau cu presupusul în ceea ce privește demararea lucrărilor până nu văd bugetul, dar faptul că de anul trecut primarul a eliberat certificat de urbanism, proiectele sunt făcute, e vorba doar de finanțare”, a spus Ion Călinoiu, directorul SGA Gorj.

Vizualizări: 4,335

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: