Exercițiu COD ROȘU de inundații în Gorj. Tabără de salvare pe stadion!

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Lt.col. Dumitru Petrescu” al judeţului Gorj organizează, în cooperare cu Sistemul de Gorspodărire a Apelor Gorj, un exerciţiu de simulare a intervenției în caz de inundații.

Scenariul a fost acela că „În data de 14.05.2019, în jurul orei 06:00, în urma unor atenţionări meteorologice şi hidrologice COD ROŞU primite de ISU Gorj în care sunt semnalate precipitaţii abundente, însemnate cantitav sub forma de averse, care vor avea caracter torenţial ce pot atinge şi depăşi 100 litri/mp precum şi scurgeri importante pe torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râuri cu efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite pe rîul Jiu sunt alertate subunităţile de intervenţie ale ISU Gorj“.

În cadrul exercițiului, primarul din Bîlteni a declarat stare de alertă și a cerut evacuarea populaţiei din zona afectată şi posibil afectată de inundaţii. „Vom avea victime surprinse de apele învolburate şi victime blocate pentru salvarea cărora vor interveni structurile specializate ale ISU Gorj. De asemenea, vor exista persoane evacuate care vor fi transportate la tabăra de sinistraţi unde li se va oferi cazare, li se va asigura hrană, asistenţă psihologică şi relogioasă“, arată ISU Gorj.

Pe lângă tehnica de intervenţie specifică utilizată în astfel de situaţii de urgenţă, vor fi angrenate în acest exerciţiu cele mai noi dotări primite de instituţia noastră prin sprijinul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, arată ISU Gorj. „Tabăra mobilă asigură cazare pentru 200 de persoane şi poate fi folosită atât pentru salvatori, cât şi pentru sinistraţi, în caz de nevoie. Tabăra mobilă este compusă din trei containere identice, plus o bucătărie rulantă auto. Pe fiecare container avem 10 corturi pentru cazare, plus un cort care poate fi folosit ca bucătărie sau sală de mese. Bucătăria mobilă are capacitatea ca în trei ore, să se poată produce 250 porţii de mâncare. Tabăra, în ansamblu, este dotată cu tot ce trebuie, începând de la paturi pliante, saci de dormit, corturile  sunt dotate inclusiv cu climă, care asigură o temperatură normală atât pe timp de vară cât şi pe timp de iarnă. Pentru că este foarte voluminoasă, a fost depozitată în cadrul Secţiei de Pompieri Turceni, putând fi folosită pe întreg teritoriul judeţului Gorj în cazul producerii unor situaţii de urgenţă precum şi în sprijinul colegilor din alte judeţe care se confruntă cu gestionarea unor astfel de situaţii“, arată ISU Gorj, tabăra fiind montată pe terenul de fotbal din comuna Bîlteni.

Exercițiul se desfășoară pe parcursul a două zile, 14 și 15 mai. (A.A.)

Vizualizări: 2,008

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: