Case mistuite de foc la Tâlveşti şi Pojogeni

Pompierii militari au avut un început de săptămână „fierbinte”, dar şi mai fierbinţi se anunţă a fi zilele care urmează pentru o familie de bătrâni din Drăguţeşti care au rămas fără un acoperiş deasupra capului din cauza unui incendiu. O altă casă a fost distrusă la Pojogeni, cei care se luptă cu focul recomandând mult mai multă atenţie din partea proprietarilor pentru a evita asemenea nenorociri.

Familia Tâlvescu este una din multele familii din Tâlveşti care poartă acest nume, numai că, de ieri, cei doi soţi au parte de un necaz în plus, poate cel mai mare din ultima vreme. Cu vârste de peste 70 de ani şi cu capul familiei căzut la pat, aproape paralizat, soţii Tâlvescu au fost la un pas ieri dimineaţă de a sfârşi tragic, după ce o parte din casă le-a fost cuprinsă de foc. Tanti Maria, o bătrână care era să facă infarct când a văzut flăcările cum îi mistuie agoniseala, încerca ieri dimineaţă să îşi ajute soţul paralizat la pat, când a simţit mirosul de fum. „Nici nu mai ştiu cum mă cheamă. Mi-aduc aminte că pusei cratiţa pe foc să încălzesc nişte mâncare şi plecai la omu meu ca să-l îmbrac şi mă luai acolo cu treabă şi ştiu că doar ieşii afară că era mult foc şi fum”, spunea bătrâna. Un nepot al acesteia, susţinea că flăcările i-au distrus şi lui bucătăria de vară pe care o avea în spatele casei afectate de incendiu. Omul se gândea la daune din partea bătrânilor, în timp ce aceştia nu ştiau încă ce li se întâmpla.

Panică în sat

De fapt, fumul şi focul l-au văzut vecinii, unul dintre aceştia scoţându-l afară şi pe bătrânul imobilizat la pat. „Domnule, el nu se poate mişca, ardea acolo ca şobolanii amândoi că nu ştiau nimic din ce-i pe afară. Intrai eu şi îl luai pe el în braţe ca pe copil şi-l dusei la vecina aici de-l pusei pe pat. El numai ce venise acum de la spital că l-au trimis de acolo că ziceau că moare şi mai bine să moară la el acasă, decât pe patul de spital, dar el săracul nu mai mişca. Nu ştiu dacă îşi mai revine acum, şi şi dacă-şi mai revine, dacă o vedea casa ce mai rămase din ea...”, spunea Relu Gomoiu, un sătean care a dat primul ajutor atunci când a trebuit. Restul femeilor de pe uliţă au rămas înmărmurite când au văzut cum arde casa bătrânilor. „Muică, noi crezurăm că o fi dat foc la vreun cauciuc ceva, cu Mucenicii cu astea ne şi miram că face foc aşa de mare, dar mai ştii. Apoi văzurăm că cocoloşul de fum tot creşte şi când venirăm să ne uităm ardea casa”, spunea o bătrână. Pagubele nu au fost totale în gospodăria soţilor Tâlvescu pentru că două echipaje de pompieri militari au sosit în grabă la locul incendiului. „Cocoloşul” de fum se vedea de la Târgu Jiu, aşa că pompierilor nu le-a fost foarte greu să găsească locul intervenţiei.

Au ars vechiturile din podul casei

Din nefericire, aceştia au trebuit aici să lupte cu grămezile de haine, blănuri, pene şi cine ştie ce mai aveau bătrânii prin podul casei, toate fiind materiale uşor combustibile, motiv pentru care şi focul s-a extins cu repeziciune. Pompierii au recomandat în urma incendiului de ieri ca oamenii să fie mult mai atenţi cu lucrurile pe care le depozitează în podurile caselor, în astfel de cazuri focul fiind întreţinut tocmai de lucruri pe care uneori le considerăm folositoare, dar, pe care, de fapt, nu mai ajungem să le utilizăm decât arareori. În cele din urmă, pompierii au comunicat că incendiul de la Tâlveşti a fost generat de o cârpă aprinsă aruncată aprinsă în spatele casei. Şi, astfel, de la o zdreanţă bună de făcut fum de Mucenici, a ars o casă. Un incendiu similar s-a produs şi la Pojogeni, pagubele fiind aici de vreo 40.000 de lei, valoarea bunurilor salvate de pompieri, conform estimărilor acestora fiind de 20.000 de lei. Cauza incendiului o reprezintă aici un scurt-circuit electric, reţelele electrice din multe case ale gorjenilor fiind învechite şi subdimensionate.

Vizualizări: 107

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: