Casele îngropate în şlamul de la termo nu au fost scoase la lumină

Primarul din Turceni, Dumitru Gâlceavă, estimează că va mai dura cel puţin  o săptămână îndepărtarea şlamului care a acoperit opt gospodării din satul Sumaidane, după ce zidul gropii de cenuşă a termocentralei s-a fisurat. Şlamul a acoperit şi 20 de hectare de teren agricol, dar curăţarea acestei suprafeţe va dura cel puţin două luni, estimează primarul. Drumul de acces spre localitate a fost redat circulaţiei.

Gâlceavă a trimis adrese la Complexul Energetic Oltenia, la Instituţia Prefectului şi la Consiliul Judeţean, pentru a desemna reprezentanţi care să facă parte dintr-o comisie care să evalueze pagubele. „Cei de la complex au promis că îi vor despăgubi pe oameni”, a spus primarul, care a precizat că două case sunt aproape distruse. „Sunt două persoane care nu s-au putut întoarce în casele lor, una s-a internat în spital, cealaltă stă la o rudă”, a spus Gâlceavă.

Prefectul de Gorj Claudiu Teodorescu a precizat că a avut discuţii cu conducerea CE Oltenia, pentru ca localnicii ale căror case au fost acoperite cu nămol din groapa cu cenuşă a termocentralei Turceni să fie despăgubiţi. "Mulţumesc lui Dumnezeu că nu am avut pierderi de vieţi omeneşti şi că şlamul nu a ajuns la calea ferată", a mai spus prefectul. Interesant este că, deşi zeci de hectare de teren nu mai pot fi folosite, iar stratul de cenuşă amestecată cu apă a depăşit un metru, din punct de vedere al Gărzii de Mediu Gorj nu este vorba de poluare. (A.A.)

Vizualizări: 192

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: