CE Oltenia scoate energie din iarba elefantului

Directorul general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a prezentat ieri un proiect care ar putea duce la o economie de o jumătate de milion de euro la achiziţionarea certificatelor pentru emisiile de gaze cu efect de seră. Ciurel spune că în apropierea Termocentralei Rovinari a fost semănată o plantă care va fi folosită pentru producerea de energie. Planta se numeşte iarba elefantului sau miscanthus şi ea va fi amestecată cu cărbune, iar rezultatul va fi introdus în cazanele de ardere.

CE Oltenia trebuie să cumpere 12 milioane de certificate de C02, echivalentul unei producţii de 12 milioane de MW în 2013. Până acum au fost cumpărate două milioane de certificate. „Am cumpărat zilele astea în jur de 2 milioane de tone de carbon, echivalentul a 2 milioane de certificate, cashul nostru suferă pentru că sunt aproape 200 de milioane de lei pe care să-i investim în carbonul aferent acestui an. Suntem pregătiţi şi avem disponibilitate financiară să ne achităm de această sarcină şi să nu încheiem anul cu carbon necumpărat pentru că ar însemna retragerea autorizaţiei de mediu“, a declarat Laurenţiu Ciurel.

El a mai spus că va cumpăra până în aprilie 2014 încă opt milioane de certificate, de la Ministerul Mediului, la un preţ mai bun, iar celelalte două milioane de pe bursă.

Compania şi-ar putea reduce numărul de certificate de CO2 pe care este obligată să le achiziţioneze. Arderea în mixt de cărbune şi biomasă este o soluţie. „Arderea a altceva în cazan îţi scade numărul aferent de certificate de CO2. Şi dacă am găsi o plantă, şi am găsit, deja am făcut cercetări şi avem rezultate foarte bune, cu miscanthus şi cu altă plantă, probabil că să iniţiem şi astfel de procedee. Avem o primă generaţie pe halda de la Cicani-Beterega. Dacă arzi 30.000 de tone de biomasă te scazi cu 30.000 de certificate. A fost semănată de o firmă de specialitate, stăm să crească, se face mare de câţiva metri, se uscă, se cântăreşte, se toacă şi se bagă în cazan“, a declarat Laurenţiu Ciurel. Economia ar fi de jumătate de milion de euro pe un an financiar, a mai spus Ciurel.

PLAN

CE Oltenia intenţionează realizarea unui câmp fotovoltaic de 10 MW, pe gropile de cenuşă. „Vrem să speculăm această subvenţie masivă care se face la certificate verzi“, a explicat directorul companiei.

INFO

Plantele de Miscanthus recoltate de pe un ha produc echivalentul a 12 tone de cărbune sau a 7.300 litri de combustibil. 

Vizualizări: 209

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: